Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Fintech - a lehangolt emberek barátja

2023.06.16. 11:12 Rovat: Gazdaság
Fintech - a lehangolt emberek barátja

Tavaly márciusban a világ lakosságának körülbelül egyharmada bankszámla nélkül élt. Ezeknek az embereknek a hosszú-távú pénzügyi célok elérése, például a pénzmegtakarítás, a költséges egészségügyi ellátás kifizetése vagy vállalkozás indítása kétszeres nehézséget jelent. Felismerve ezt a problémát, az elmúlt 12 évben a világ több mint 60 kormánya dolgozott ki stratégiákat a banki szolgáltatások polgárai körében történő kiterjesztésére, és ezt a pénzügyi integráció irányzatának nevezik.

A pénzügyi korlátok eltörléséért folytatott küzdelem egyik hatékony eszköze a technológia, pontosabban a pénzügyi technológia (fintech). A Világbank álláspontja szerint, az olyan eszközök segítségével, mint például az okostelefon, "korábban kirekesztett és alulkiszolgált szegény ügyfelek milliói térnek át a kizárólag készpénzalapú tranzakciókról a formális pénzügyi szolgáltatásokra". A 2010-es év óta 12%-ról 21%-ra nőtt a telefonjukon pénzszámlával rendelkező szubszaharai Afrikában élők aránya. Ebből is látható, hogy történt előrelépés.

 

Ennek ellenére azonban, továbbra is az a feladat, hogy hozzávetőleg 1.7 milliárd ember számára elérhetővé tegyék a pénzügyi szolgáltatásokat, és ezt az emberek többféle módon próbálják megtenni. Azoknak például, akik hiteltörténetük hiánya miatt nem jogosultak kölcsönre, lehetőségük van a peer-to-peer (P2P) hitelezési szolgáltatásokhoz fordulni. Azok számára pedig, akiknek életkoruknak megfelelő pénzügyi tanácsra van szükségük, olyan non-profit szervezeteknél pályázhatnak, mint amilyen a World of Money. Vannak, akik a kriptovalutát a pénzügyi integráció lehetséges segédeszközeként is támogatják.

Csatlakozzon hozzánk, hogy többet is megtudjon arról, mit mutathat a pénzügyi integráció jövője, különösen, mivel az értekezés befolyásolhatja az Ön online kereskedésével kapcsolatos megközelítését.

 

Alkalmazások, amelyek utat nyitnak a lehetőségeknek

A Tala alkalmazás célja, hogy a feltörekvő gazdaságokban élő embereknek olyan kölcsönöket kínáljon, amelyekre szükségük van, nem csak a vállalkozás indításához, hanem a napi szükségletek kifizetéséhez is. Megkérdőjelezték az első, gyakran "produktív" hitelnek nevezett kategória és a második, "fogyasztási" kölcsönként ismert kategória közötti megkülönböztetést, és az indoklásuk szerint a két szükséglet valójában összefügg. Például, a "gyermekgondozásra kölcsönzött pénz lehetővé teheti a szülőknek, különösen az anyáknak… a munkaerőpiacon történő részvételt, növelheti az órákat, a termelékenységet és a keresetet", ahogy Tala magyarázza. Az egyik fő terület, amire nagy hangsúlyt fektetnek, az a nők megsegítésére irányul, mivel nehézségekkel kell szembenézniük a pénzügyi életben maradásban, miközben háztartási szükségleteik nagyrészét is szándékoznak kielégíteni.

 

Vannak olyan induló vállalkozások is, mint a Wise, amelyek a pénzátutalások tisztességességének és megfizethetőségének javítására törekszenek. Lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy több devizaszámlát nyissanak abból a célból, hogy pénzt küldjenek határokon át, miközben drasztikusan csökkentik az átutalási díjakat. 2011-ben vezették be, és olyan magas rangú emberek támogatását kérték fel, mint Richard Branson. "A lehető legkevesebbet számoljuk fel" - mondják - "most egy apró díjat, végül ingyenes".

 

A kripto, ami pénzügyeket tartalmaz

 

Sokan beszélnek a kriptovaluta demokratizáló erejéről, és a két fő érvük a következő: Először is, a bankszámlával nem rendelkezők használhatják helyette a kriptovaluta tőzsdék által kínált szolgáltatásokat. Másodszor pedig, a kriptovaluta lehetőséget kínál arra, hogy viszonylag rövid időn belül exponenciális monetáris növekedést tapasztaljunk, és úgy tűnik, hogy nem tesz különbséget a fajok és a pénzügyi háttér között.

 

Amikor az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma reagált Biden elnök tavaly szeptember 16-án kiadott, a pénzügyi integráció kérdésére vonatkozó parancsára, a következőket mondták a kriptoval kapcsolatban: "A kriptoeszközök potenciális pénzügyi integrációs előnyei nagyrészt még nem valósultak meg. ". Vagyis bár igaz lehet, hogy a mögöttes technológia segíthetne az anyagilag kirekesztetteken, a tények azonban azt tamásztják al, hogy mindez jelenleg még nem tud jelentős mértékben megtörténni.

 

Belemerülve a következtetésük mögött meghúzódó okokba azt látjuk, hogy egyáltalán nem világos, hogy a fent említett két érv egyike is megállja-e a helyét. Ami az elsőt illeti, sok kriptotőzsde megköveteli az ügyfeleitől, hogy bankszámlát tartsanak fent, ami természetesen nem segítene a bankhiányosoknak. A kripto hálózatok által felszámított díjak gyakran alacsonyak lehetnek, de ha kriptotőzsdékről, ATM-ekről vagy kereskedési alkalmazásokról van szó, ez nem feltétlenül van így. A második ponton a történelmileg kirekesztett csoportok általában alacsonyabb jövedelműek, ami még szörnyűbbé teszi a hirtelen pénzveszteség következményeit. Ebből a szempontból elmondható, hogy a kripto árak hírhedt volatilitása kevésbé, nem pedig méginkább ígéretes perspektívává teszi őket az ilyen, korábban említett csoportok számára.

 

Összegezve

 

Mindazonáltal, mindannyian várjuk a kripto-szektorból származó, elegáns, új megoldást a pénzügyi integráció problémájára. Mindezalatt fontos szempont az is, hogy a banki szolgáltatások fintech-en keresztüli elérhetőségének növelése mellett bizonyos készségek - például a médiaelemek olvasásának és megértésének, illetve a technológia helyes használatának készsége - is fejlesztésre kerüljenek.

 

Amikor Ön CFD-k formájában történő kripto-kereskedést folytat, akkor azok volatilitása kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ennek az az oka, hogy Ön az ármozgásaikkal kereskedik, akár azok növekednek vagy éppen csökkenést jeygeznek, és teszi Ön mindezt ahelyett, hogy azok gyarapodási esélyére hagyatkozna. Az iFOREX Europe exkluzív kereskedési platformján Ön akár éjjel-nappal bármilyen időpontban kereskedhet kritokkal CFD-k formájában.

 

 

A megjelenített tartalom kizárólag informatív célokat szolgál, és semmi esetre sem értelmezhető befektetési tanácsadásként vagy ajánlásként. A kriptoeszközök és tőkeáttételes termékek (beleértve a CFD-ket) spekulatív jellegűek, amelyek profitot és veszteséget is eredményezhetnek. A kereskedés megkezdése előtt bizonyosodjon meg arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat. Minden esetben ajánlott tájékozódni a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelem oldalán

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk