Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Nyugdíjbiztosítás vs. nyugdíjpénztár: előnyök és hátrányok

2024.09.24. 15:04 [lena] Rovat: Gazdaság
Nyugdíjbiztosítás vs. nyugdíjpénztár: előnyök és hátrányok

Napjainkban már jó néhány eszköz a rendelkezésünkre ahhoz, hogy megteremthessük időskorunk anyagi biztonságának alapjait, hiszen a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíjpénztár mellett egyéb speciális megoldások is elérhetők. 

Az ugyanis már régóta nem kérdéses, hogy annak, akinek még hosszú évei vannak hátra a nyugdíjig, az állami ellátás önmagában már jó eséllyel nem lesz majd elegendő. Ez főképp hazánk demográfiai változásaira vezethető vissza, de legalább ilyen sokat nyom a latban a társadalombiztosítási rendszerünk működése is, hiszen ennek bázisát a járulékbefizetők aránya adja. Ráadásul nem csak az állami ellátás reálértékének csökkenése jelent valós veszélyt, de a korhatár drasztikus kitolódása is várható. Nem véletlen, hogy a nyugdíjbiztosítás előnyei közül épp ezt szokták elsőként kiemelni, lévén ez az egyetlen olyan konstrukció, ahol a szerződéskötéskor érvényben lévő időponthoz kötött a kifizetés dátuma. A gyakorlatban pedig ez azt is jelentheti, hogy akár több évvel korábban juthatunk majd hozzá megtakarításunkhoz.

 

Nyugdíjbiztosítás, vagy nyugdíjpénztár?

 

Jelen pillanatban három olyan nyugdíjcélú öngondoskodási eszköz érhető el a piacon, amire adójóváírás formájában állami támogatást vehetünk igénybe. A banki megoldáson - azaz a nyugdíj-előtakarékossági számlán kívül - ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, valamint a nyugdíjbiztosítás is. Utóbbi kettő hihetetlen népszerűségre tett szert az elmúlt időszakban, ám azt nem szabad elfelejtenünk, hogy két igen különböző formáról van szó. A pénztári módozat egy kifejezetten rugalmas, illetve megengedő alternatíva, mindemellett gyakorlatilag semmiféle pénzügyi szakértelmet nem igényel használata. Előre összeállított portfóliókból választhatjuk ki, mibe fektetnénk pénzünket, ezt leszámítva pedig csak a TKM (azaz a Teljes Költség Mutató) mértékére kell kiemelt figyelmet fordítanunk. A nyugdíjpénztár remek választás lehet azok számára, aki egy alacsony kockázatú formát keresnek és nem kívánnak aktívan foglalkozni pénzügyeikkel, de elkötelezettek a folyamatos megtakarítást illetően. Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítás - ahogy az a nevéből is sejthető -, egy kockázatviselési szolgáltatással egybekötött módozat, tulajdonképpen egy kötött célú, megtakarításos életbiztosítás. Hatalmas előnye, hogy ha velünk esetleg történik valami, szeretteink akkor is, villámgyorsan hozzáférhetnek majd a felhalmozott összegekhez, emellett pedig kellő futamidő birtokában kiváló hozamok érhetők el a segítségével. 

 

A nyugdíjbiztosítás megválasztása

 

A pénztári forma esetében tehát nincs túlságosan nehéz dolgunk a döntést illetően, hiszen elsősorban a költségek mértékére kell odafigyelnünk. A biztosítói alternatíva vonatkozásában ugyanakkor már korántsem ilyen egyszerű a dolgunk. Egyfelől rengeteg ajánlat érhető el a kínálatban, ezek pedig jelentősen eltérhetnek mind a szolgáltatásokat, mind pedig az árazást illetően. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a garantált hozamú nyugdíjbiztosítás mellett a befektetési egységhez kötött típus is előnyös lehet, ám itt nem csupán a hozamok mértéke magasabb, hanem a kockázat is. Végül pedig nagy hangsúlyt kell fordítani a céljaink és lehetőségeink párhuzamba állítására és persze az állami támogatás maximalizálására is. Ez utóbbi csak egy precízen összeállított portfólió segítségével érhető el. Nagyon fontos tehát, hogy megtakarításaink megtervezésére kiemelt figyelmet fordítsunk és szükség esetén ebbe a folyamatba bevonjunk olyan független pénzügyi szakértőket is, akik tanácsaikkal megkönnyíthetik döntéseinket. Járjunk el tehát körültekintő módon, hiszen időskori anyagi biztonságunk és ezáltal passzív éveink nyugalma a tét. 

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk