Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2018. február 17. szombat, Donát napja van. - Holnap Bernadett napja lesz.

I. Télesti NÓTAEST

Sztárénekesekkel, vacsorával

2018. február 23-án

A művelődési ház kamaratermében

További információ: itt »

PROGRAMKERESŐ
januármárcius
Ke Sz Cs Sz Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Zéró cukor és elhízás
Zéró cukor és elhízás

Rovat: Életmód, egészség

Az előző cikkben arról olvashattak, hogy a cukrozott szénsavas üdítők gyorsítják a sejtek öregedését. Most a cukormentes, diabetikus üdítők sötét titkairól rántjuk le a leplet, így azok fogyasztói sem alhatnak már nyugodtan.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Óvakodjunk a diétás kólától! – ilyen, és ehhez hasonló című anyagok terjednek a táplálkozással foglalkozó tudományos fórumokon világszerte.

De mitől is óvnak minket? „Diétás”, „cukormentes”, „zéró kalóriatartalmú” „zéró cukor” – ilyen szlogenekkel reklámozzák azokat a szénsavas üdítő- és sportitalokat, amelyek fogyasztása állítólag csökkenti a cukorbevitelt, ezáltal a  testsúlyt, így kiválóan alkalmasak a fogyókúrázóknak, sportolóknak, és általában mindenkinek, aki ügyel az egészségére.

Ebből sajnos egy szó sem igaz, sőt egyre több bizonyíték gyűlt össze az ellenkezőjére.  

 

1952-ben jelent meg New Yorkban az első szénsavas, cukormentes, zéró kalóriás ital, amely egy gyömbérsör volt, és No-Cal márkanéven forgalmazták. Ezt kifejezetten cukorbetegeknek ajánlották.

 

Legutóbb a világ egyik vezető, multidiszciplináris tudományos kutatóintézete, az izraeli Weizmann Institute of Science kutatói vizsgálták a cukormentes üdítők hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ilyen italokban használt mesterséges édesítőszerek glukóz intoleranciát okozhatnak, ami a cukorbetegség kialakulását és a testsúly növekedését eredményezheti.

 

A glukóz intolerancia a cukorbetegség kialakulását közvetlenül megelőző állapot. A sejtekben kialakuló inzulin rezisztencia miatt az inzulin nem képes csökkenti a glukóz szintjét a vérben. Ezért a hasnyálmirigy még több inzulint termel, de ez a rezisztens sejteket nem befolyásolja. Így relatív inzulinhiány jön létre, és emelkedik a vércukorszint.

 

A Weizmann kutatói, Eran Elinav immunológius és Eran Segal matematikus a Nature folyóiratban közzétett tanulmányukban kifejtik, hogy az ételekben és italokban használt mesterséges édesítőszerek széles körű használata hozzájárulhat az elhízás és a cukorbetegség járványszerű elterjedéséhez az egész világon.

 

A tudósok először egereken kísérleteztek. Három, közismert mesterséges édesítőszert kevertek az egerek ivóvizébe, olyan arányban, amely az élelmiszereknél is megengedett. Ezeknél az egereknél kialakult a glukóz intolerancia. A kontrollcsoport tagjai tiszta vizet vagy cukrozott vizet fogyasztottak, de ilyen hatást azoknál nem tapasztaltak. A kísérleteket többször megismételték, különböző fajta egerekkel és különböző dózisú édesítőszerekkel, de mindig ugyanazt az eredményt kapták. A mesterséges édesítőszerek minden esetben glukóz intoleranciát okoztak.

 

A tudósok úgy vélték, mindezért a bélbaktériumok a felelősek. A mesterséges édesítőszerekre a baktériumok nem úgy reagálnak, mint a többi, elfogyasztott táplálékra. Ezek a szerek nem szívódnak fel a beleken keresztül, hanem csupán áthaladnak az emésztőrendszeren, miközben a bélbaktériumokkal találkoznak, és megváltoztatják azok működését.

 

A következő lépésben a kutatók a kontrollcsoportban levő egereknél antibiotikumokkal elpusztították a kísérleti állatok bélbaktériumait. Ezután a mesterséges édesítőszereket fogyasztó egerek bélbaktériumait bevitték a kontrollcsoport tagjaiba, ahol szintén kialakult a glukóz intolerancia.

Ez egyértelmű bizonyíték volt arra, hogy a bélbaktériumok megváltozása közvetlenül felelős az anyagcserezavarokért.

 

De vajon az embernél is fennáll ez az összefüggés? Elinav és Segal professzorok ezt is megvizsgálták. Adatokat gyűjtöttek a Personalized Nutrition Project (Személyre Szóló Táplálkozási Terv) résztvevőitől. Ez az Izraelben zajló vizsgálat a világon a legnagyobb a maga nemében, és a táplálkozás valamint az emberi testben található mikróbák közötti összefüggést tárja fel. A programban részt vevő személyek egy héten keresztül viselnek egy hasfalukra rögzített műszert, amely 5 percenként méri a vércukorszintet, és részletes naplót is vezetnek az elfogyasztott táplálékról, valamint a napközbeni fizikai aktivitásukról.  

 

A kísérleti alanyok közül sokaknál már egy hét elteltével elkezdődött a glukóz intolerancia kialakulása, a mesterséges édesítők fogyasztásának hatására. A bélbaktériumaik összetétele is megváltozott. Kétfajta bélbaktériumot mutattak ki náluk. Az egyik glukóz intoleranciát váltott ki a mesterséges édesítők fogyasztásakor, a másiknak nem volt ilyen hatása. Az első csoportba tartozó baktériumok a mesterséges édesítőkre úgy reagáltak, hogy kibocsátottak bizonyos anyagokat, ezek pedig olyan gyulladásos folyamatot idéztek elő a szervezetben, amely a cukor túladagolásához hasonló.   

 

A kutatók célja persze nem a cukormentes üdítők lejáratása volt, hanem a táplálkozás és az egészségi állapot közötti összefüggések feltárása, ami egy lépéssel közelebb visz a személyre szóló gyógyításhoz, amelyben a táplálkozásnak is fontos szerepet szánnak.

Mindezek ismeretében azonban le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a „nullkalóriás”, „zéró cukor” üdítők fogyasztása használna az egészségünknek.

Czinege Imre


2014.10.31. 00:37
Értékelés: 5/3

Még nincsenek hozzászólásokÚj hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Kedves Béla bácsi! Ahogyan a másik oldalon...

2018.02.04. 23:48
hozzászólt: tomat

Tisztelt Béla bácsi!    Megértem felháborodását, de nem...

2018.01.28. 09:54
hozzászólt: Síklaky László

A Ceglédi Panoráma cenzúrázta hozzászólásomat és...

2018.01.28. 08:55
hozzászólt: Kovács Béla

Szép napot,érdeklődöm,hogy a  "Csanád zenekar "mikor...

2018.01.10. 10:30
hozzászólt: Pirisiné Varga Ágnes

Ejj Timike, inkább a lábas mellett...

2017.11.15. 06:43
hozzászólt: Nokedli

Nyugodjék békében !

2017.11.08. 21:21
hozzászólt: Heimann Gyula

A valódi hazaáruló cionista lakájok és...

2017.10.31. 21:33
hozzászólt: Pálos Trend

Kedves Vezetők !  A szolgáltatónak mindössze...

2017.10.30. 21:01
hozzászólt: Heimann Gyula

Szeretném vulgáris kifejezések mellőzte nemtetszésemet kifejezni...

2017.10.29. 19:16
hozzászólt: Dezső Bálint

És tisztelet, kalaplengetés azoknak az elhivatott...

2017.09.14. 14:21
hozzászólt: Farkas Katalin


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (23) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (21)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
Agresszív kismalac megy a vonatállomásra jegyet venni. Mikor odaér:
- Egy retúrjegyet kérek!
- Hova? - kérdi a pénztáros.
- Oda-vissza!!!

 
 

A lap 0.135 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 14943080 | Ebben a hónapban: 226623 | Ma: 9087 | jelenleg: 3 | Statisztika |