Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

A VARÁZSLATOS TERMÉSZET KINCSEI CEGLÉDEN ÉS KÖRNYÉKÉN


A fák élni akarásának és a gondoskodó embereknek köszönhetően 1979-ben városi, majd 1983-ban megyei védettség alá került városunknak mintegy 750 öreg, egészséges és egzotikus fa és cserje egyede. A természeti értékek kincseinek megőrzését szolgálta a Gubody-kert és a Gyümölcskutató Intézet arborétumának védetté nyilvánítása is.

A pompás kosbor

Ahány pompás kosbor - annyi ceglédi kincs

 

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét a Csíkosszél pókbangós rétjére, ahol mintegy ötezer tő pókbangó, száznál alig kevesebb poloskaszagú kosbor, továbbá pompás és sömörös kosbor él. Köszönet a természetvédőknek, amikor a pókbangót, ezt az orchideafélékhez tartozó elegánsan szép virágot védik. Megérdemli a védettséget, nemcsak mert pompás, hanem mert fölöttébb ritka növény is - az új kategorizálás szerint egyetlen példány eszmei értéke százezer forint. Óvjuk ezt a nehezen felismerhető, értékes növényt, hogy még sokáig gyönyörködhessünk szépségében!
A vásártéri gyep hasonló titkokat rejt.

Pókbangó

Pókbangó, az igazi ceglédi csoda

 

Egy másik védett terület a Gerje-patakmentén található Cegléd város és Csemő község határában. A Gerje-patak város előtti része réti csíkban, törpeharcsában és főként csukában gazdag, és tiszta vize is érték.
Dr. Surányi Dezső városunk természetvédő tudósának könyve - Éden a Duna-Tisza közi Pest megyében - valamennyi részterületről szakszerű ismereteket nyújt az érdeklődők számára.

‌‌ 

Mesél a Gerje

Mesél a Gerje

 

Tavasz első hírnöke - tarka sáfrány

 

Gyurgyalag, a térség repülő ékszere

Gyurgyalag, a térség repülő ékszere

 

Cegléd olyan helye Magyarországnak, amelynek térségét is jó szívvel ajánlhatjuk idelátogató Kedves Vendégeink figyelmébe. A régió virágos elnevezése pompásan igazolja a szomszéd települések szépségét. Az itt élő lakosság szeretettel ápolja, gondozza környezetét, amelyet szívesen tár fel vendégeinek is. Virágos ékszerdoboza az alföldi homoknak Csemő községe, amely 1998-ban az Európai Virágos Városok Versenyében a település kategóriában bronzérmet nyert.
A távolabbi kőrösi erdőkben európai erdőrezervátumot jelöltek ki a botanikusok.

Jászkarajenő határában tör felszínre az a 17 gyógyforrás, amely az országos hírű Mira-vizet adja.

 

Csemő, a virágos falu

Csemő - az Európai Virágos Városok
Versenyében a település kategóriában
bronzérmes település

 

A lovaglás szerelmesei is hódolhatnak itt szenvedélyüknek. A Kincsem Lovaspark Tápiószentmártonban igazi lovasparadicsom, de Cegléden a Kugla-majorban, Ceglédbercelen a Ruttner Farmon, Újszilváson a Club Szilvás Lovastanyán, Csemőben a Bagolyvár Lovaspanzióban, a Domina Tanyán, Abonyban az Állat- és Szabadidő Parkban lovagolhatnak és kocsikázhatnak vendégeink. Régiónkban minden évben megrendezik a kettes- és a négyes- fogathajtók versenyét Tápiószentmártonban, Tápiógyörgyén, Újszilváson, Jászkarajenőn valamint a póni-fogathajtást Nagykőrösön és Kocséron.

Vágtató lipicai ménes

Vágtató lipicai ménes

 

Albertirsa nagyközség lakói, hűen őrzik sok száz éves hagyományaikat, amelyek egyszerűségükben is gyönyörűek. (Albertirsai Szlovák Faluház)
A hagyományőrzés szépségei Ceglédbercel - sváb kultúra -, Csemő,Mikebuda községek faluházaiban is fellelhetők.

A további különlegességek felfedezéséhez kérjük, látogassanak el Cegléd városán túl a környező településekre is, segítséget Önöknek a felfedező úton szívesen adnak a Tourinform Iroda munkatársai (Cegléd, Kossuth tér 1.).

A Puszta 12-es

A Puszta 12-es

« vissza folytatás »

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk