Ha a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásról van szó, elengedhetetlen a megfelelő zöldségbevitel. A tavasz e téren mindenképpen kedvező időszak az életmódváltáshoz, illetve az egészséges táplálkozási szokások beépítéséhez, hiszen ilyenkor végre megjelennek a friss, harsogó zöldségek a piacokon és az üzletekben. A zöldségek nagy térfogattal, viszont alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, így bátran fogyaszthatjuk őket. Kiemelkedő vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalmuk révén pedig immunrendszerünk megfelelő működését is támogatják.
Ha szűkös költségkerettel dolgozunk, fontos, hogy amennyire csak tehetjük, válasszuk a hazai, szezonális termékeket, hiszen ezek az élelmiszerek mindig alacsonyabb áron szerezhetőek be, az importáruhoz viszonyítva. Minőségi és tápanyagokban gazdag zöldségeket ma már nem csupán a kistermelőktől, illetve a piacokon szerezhetünk be, hanem a hazai nagyáruházakban is mindig találunk szezonális termékeket. Az Interspar akciós újságot, a Lidl szórólapját vagy a Tesco katalógusát lapozgatva számos kedvező áron beszerezhető, hazai terméket találunk, amelyeknek a forrása sok esetben már a szórólapokban is fel van tüntetve. Ezeket az akciós újságokat pedig mind-mind egy helyre gyűjtve megtaláljuk a folyamatosan frissülő Kaufino akció- és kedvezmény gyűjtőportálon.
Hogy a zöldségek minél többet megőrizzenek vitamin- és tápanyagtartalmukból, fogyasszuk őket nyersen, illetve minimális hőkezeléssel, blansírozással, rövid párolással vagy grillezve. Minden étkezéshez fogyasszunk valamilyen zöldséget, akkora mennyiségben, hogy a tányerunknak megközelítőleg felét tegye ki.
A fehérjék számos funkciót töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Szerkezeti elemei többek között az izmoknak, inaknak, kötőszöveteknek, hajnak, emellett a hormonháztartás és az immunrendszer működésében is fontos szerepet játszanak. A fehérjék rendkívül telítő hatásúak, hosszantartó jóllakottság érzetet biztosítanak, segítenek távoltartani az éhségérzetet, emellett fontos szerepet játszanak az izomépítésben, illetve a zsírmentes tömeg megtartásában, alacsonyabb kalóriabevitel esetén is.
A fehérjék említése esetén sokaknak a különféle fehérjeporok és turmixok jutnak eszébe, amelyek bizony nem olcsóak. Jó hír, hogy nem szükséges ezekre pénzt költenünk, hiszen a megfelelő fehérjebevitelt természetes alapanyagokból is biztosíthatjuk, amelyek minden üzletben beszerezhetőek. Fehérjeforrásként érdemes a sovány húsokat, köztük a csirke-, pulyka- vagy marhahúst, tofut, túrót, friss sajtokat, fehér joghurtot és a hüvelyeseket előnyben részesíteni, illetve jó ha rendszeresen fogyasztunk halat. Ezek a fehérjeforrások mind rendszeresen szerepelnek az ismert hazai üzlethálózatok akciós újságainak lapjain, amelyeknek köszönhetően minőségi élelmiszereket vásárolhatunk kedvező áron. Legyen szó az Interspar akciós újságról, az Aldi újságról, vagy a Tesco katalógusról, a Kaufino portálon mindig megtalálhatóak a legfrissebb kedvezményes ajánlatok.
Ultra-feldolgozott élelmiszernek azokat a termékeket nevezzük, amelyek előállításuk során több folyamaton mennek keresztül, rengeteg mesterséges színezéket, tartósítószert, ízfokozót és hozzáadott cukrot tartalmaznak, amelyeknek köszönhetően hosszabb ideig eltarthatóak. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé tartozik a margarin, chipsek, édesített gabonapelyhek, cukrozott üdítők, energiaitalok, instant levesek és gyorsételek. Ezek a termékek rendkívül magas kalóriaértékkel bírnak, rengeteg zsírt és szénhidrátot tartalmaznak, viszont tápértékük alacsony.
Fogyasztásuk nem mellesleg rengeteg egészségügyi kockázattal jár, az elhízástól kezdve, a szív- és érrendszeri betegségeken át, a daganatos megbetegedésekig. A többszörösen feldolgozott élemiszerek helyett érdemes olyan termékeket választani, amelyek a lehető legkevesebb összetevőből állnak. Ezzel nem csupán egészségünkért tehetünk, hanem rengeteg felesleges kiadástól is megkímélhetjük magunkat.
Csakúgy, mint az új évben, tavasszal is sokan kezdenek bele különféle tisztítókúrákba vagy drasztikus diétákba a gyors eredmény érdekében, amelyekkel szervezetüket csak tovább terhelik. Mivel rendkívül szélsőséges, restriktív táplálkozási módszerekről van szó, amelyek hosszú távon nem fenntarthatóak, hamar fellép a sóvárgás, végül a legtöbb esetben a kezdetben lelkes életmódváltó ugyanott köt, ahonnan indult.
Ezt elkerülendő, fontos megértenünk, hogy anépszerű méregtelenítő diéták és tisztítókúrák valódi és tartós eredményt nem képesek hozni. Ha egészségesebben szeretnénk táplálkozni, elsősorban a szokásainkon kell változtatni. Ez pedig nem megy egyik napról a másikra. Ha korábban hosszú ideig nem figyeltünk oda az étkezésünkre, fontos, hogy ne változtassunk egyszerre túl sok mindenen, hiszen minden változás stresszfaktor szervezetünk számára. Az új szokásokat kéthetes intervallumokban érdemes bevezetni . Az első két hétben megemeljük a zöldségbevitelt, az utána következő hétben ehhez hozzáteszük a megfelelő fehérjebevitelt. Ezt követően jöhet a finomított szénhidrátok, édességek és cukrozott termékek csökkentése, szépen fokozatosan bevezetve. Így mindig elegendő időt tudunk biztosítani szervezetünk számára az adaptációhoz. Emellett érdemes minél több időt kint tölteni a szabadban. Kezdőknek remek mozgásforma a gyaloglás vagy akár a kerékpározás is.
Támogatott megjelenés
Hé | Ke | Sz | Cs | Pé | Sz | Va |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Jelenleg
nincsenek
programok...