Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Egy éves a Pest megyei mobil kormányablakbusz

2019.04.12. 14:41 Rovat: Közélet
Egy éves a Pest megyei mobil kormányablakbusz

Egy évvel ezelőtt, 2018. április 6-án került átadásra Pest megye mobil kormányablak busza. A kezdeményezést azzal a céllal hívta életre Pest megye Kormányhivatala, hogy a mobil ügyfélszolgálati tevékenységeket - mint pl. személyes okmányok vagy gépjárművel kapcsolatos ügyek intézése, ügyfélkapu regisztráció - olyan településekre is eljuttassák, ahol nincs kormányablak vagy okmányiroda.

Az eltelt hónapok visszajelzése - lakossági elégedettség és a közel 2700 db ügyintézés - is azt bizonyítja sikeres évet zárhat a kezdeményezés. Sőt a mobil kormányablakbusz a jövőben is folytatja megyejárását, hogy minél többek számára tegye még inkább komfortosabbá az ügyintézést.

 

Nyaralás, autókázás Magyarország gyönyörű vidékeire, családtámogatás igénylése vagy éppen gyermekünk iskolába íratása. Mind-mind olyan tevékenység, amelyhez elengedhetetlenül fontos az az okmány (pl.: érvényes jogosítvány, személyi igazolvány), információ, szakmai segítség, ami a kormányablakokban, okmányirodákban szerezhető be. Ma már a legnagyobb településeken elérhetők ezek a szolgáltatások.

 

Tavaly óta Pest megye településein azok számára is könnyebbé vált az ügyintézés, akik lakóhelyén nincsen kormányablak. 2018. áprilisában adták át ugyanis a megye mobil kormányablak buszát. A mobilizált ügyfélszolgálat több szociális intézményhez, kórházhoz, művelődési házhoz, iskolához is kitelepült továbbá ügyintézési lehetőséget biztosított különböző rendszervényhelyszíneken, fesztiválokon is. A "guruló kormányablak" érkezéséről, a kitelepülések helyszínéről és az igénybe vehető szolgáltatásokról egy hónappal a tényleges dátum előtt már tájékoztatják az érintett lakosokat. Ennek és az ügyintézés komfortosságának köszönhetően is nagy érdeklődés és elégedettség kísérte a mobil kormányablakbusz első évét.

 

Egy éves a Pest megyei mobil kormányablakbusz

 

  1. júniusi első ügyintézése óta 2019. február végéig közel 2700 db ügyet intézték a mobil kormányablak buszon dolgozók. A különleges jármű a megyében összesen 16 járás 28 településén mintegy 47 alkalommal települt ki forgalmas, lakosok által könnyen megközelíthető helyszínekre.

Gyors, szakszerű, ügyfélbarát szolgáltatás biztosítása. Ez a kormányablakok és a mobil kormányablak buszok feladata is. Kollégáink rendszeresen kérik a lakosokat, hogy ügyfél-elégedettségi kérdőíveken adjanak visszajelzéseket az ügyintézésről. Ezek alapján tudjuk ugyanis még jobbá, még inkább a lakossági igényekhez igazítani a mobil kormányablak busz működését. Az eddigi tapasztalataink, a kitöltött kérdőívek azt bizonyítják, hogy nagy igény van erre a szolgáltatásra. A lakosok készülnek, várják a kormányablak busz érkezését, és ki is használják az ügyintézés ezen formáját- fogalmazott Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja.

 

A mobil kormányablak buszok azok számára is könnyebben elérhetővé teszik a közigazgatási ügyintézést, akik tartósan vagy alkalomszerűen nehezen tudnak eljutni egy földrajzilag kötött elhelyezkedésű ügyfélszolgálatra. Ezen felül, ha éppen felújítás alatt áll egy kormányablak, akkor a busz kitelepülése jó alternatíva a szolgáltatás folytonosságának fenntartására. Ráadásul költséghatékony megoldás is, hiszen a felmerülő ideiglenes helyiség-bérlés és költöztetés költségeinek elmaradásával jelentős megtakarításokat is el tud érni a Kormányhivatal. 2018-ban a Családok évének céljait figyelembe véve egy óvodai helyszínhez is kitelepült a mobil kormányablak busz, ezzel segítve a nagycsoportosok személyi igazolvány ügyintézését, ez ugyanis az iskolai beiratkozás elengedhetetlen része.

 

Országszerte összesen 11 mobil kormányablak busz működik, tevékenységüket az idei évben is folytatják. A Pest megyei kormányablak busz kitelepüléseiről bővebb információk:http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/kormanyablak-busz-menetrendje

 

 

 

 A Pest Megyei Kormányhivatal mobil kormányablak buszában intézhető ügyek listája:

Személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézési példák a teljesség igénye nélkül,

  • személyazonosító igazolvány (eSZIG) ügyintézés;
  • útlevél ügyintézés;
  • vezetői engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés;
  • elveszett, eltulajdonított személyi okmányok pótlása, megrongálódott személyi okmányok cseréje;
  • parkolási igazolvány ügyintézés (kérelmek átvétele);
  • ügyfélkapu regisztrációs eljárás lefolytatása;
  • lakcímbejelentéssel kapcsolatos ügyintézés;
  • NEK adatlap (regisztráció);

Gépjármű-ügyintézés:

  • járművek forgalomba helyezése (kizárólag személygépkocsira, tehergépkocsira és motorkerékpárra kiadható rendszámok esetén);
  • járművek forgalomból történő kivonása;
  • jármű üzembentartói és tulajdonjogának változásával kapcsolatos ügyintézés;
  • közúti közlekedési nyilvántartás adattartalmát képező adatok változtatása;
  • elveszett, eltulajdonított rendszámtábla (kizárólag személygépkocsira, tehergépkocsira és motorkerékpárra kiadható rendszámok), forgalmi engedély, törzskönyv pótlása;
  • megrongálódott, forgalmi engedély, törzskönyv cseréje;
  • származás ellenőrzés iránti kérelmek átvétele.

Egyéb feladatok

  • adatszolgáltatás a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, a járműnyilvántartásból, a vezetői engedéllyel kapcsolatban, illetve az előéleti pontrendszer nyilvántartásból (kérelmek átvétele, illetve az adatszolgáltatás teljesítése postai úton 8 napon belül);
  • adatletiltási kérelmek átvétele;
  • egyéni vállalkozói ügyek intézése;
  • ügyfélkapu regisztráció;
  • rendelkezési nyilvántartás szolgáltatásainak igénybevétele;
  • telefonos azonosítás szolgáltatás ügyfél-regisztráció;
  • időszaki értesítés szolgáltatás igénylése;
Értékelés: 5/2

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk