Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Gázsűrítők a 21. században

2022.03.07. 12:14 Rovat: Gazdaság
Gázsűrítők a 21. században

Talán nem is gondolnánk hány alkalommal és mennyi különböző helyen lehet szükség sűrített levegőellátásra. Az igények orvoslása mindenesetre nem bonyolult, csak egy számunkra megfelelő légkompresszor szükséges hozzá. Miből válogathatunk?

 

A légkompresszorok sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben.

 

A fenti mondat tartalmaz némi időzavart, hiszen a modernség és a gázsűrítő kifejezés nem feltétlenül állja meg a helyét egymás mellett. Ezt az elnevezést még jóval korábban alkalmazták a légkompresszorok esetében. Még ha a kifejezés mára ki is kopott kissé a köztudatból, a kompresszorok ugyanúgy itt vannak és sokkal több lehetőséget tartogatnak, mint eddig bármikor. A berendezések fejlődése az idők során természetesen folyamatos volt, ám az elmúlt kb. 50 év jelentette az igazi fellendülést.

Egészen új és innovatív modellek jelentek meg a piacon, sok elavultabb eszköz pedig teljesen eltűnt a kínálatból. A légkompresszorokat számos területen alkalmazhatja az egyszerű barkács felhasználóktól a komoly ipari résztvevőkig lényegében bárki. Bár a lefedett terület óriási, mára mégis sikerült elérni, hogy az összes felmerülő igényt képes legyen lefedni mindössze két kompresszortípus, a dugattyús, illetve a csavarkompresszorok termékcsaládja. A különbségek ugyanakkor legalább akkorák, mint a lefedett alkalmazási terület, így nem árt tisztában lennünk a lehetőségekkel.

 

Széleskörű használhatóság

 

A légkompresszorok említett két típusa jól elkülöníthető tulajdonságokkal bír, ezáltal az alkalmazási területük is könnyedén meghatározható. Már eleve, ha csak a működésük szintjén vizsgáljuk a két terméktípust, alapvető eltéréseket tapasztalhatunk. A dugattyús kompresszorok értelemszerűen egy vagy két dugattyú segítségével sűríti a levegőt. A dugattyúk hajtásáért elektromos vagy adott esetben robbanómotor felel. Egyszerű és költséghatékony légkompresszorok ezek, melyek ugyanakkor teljesítményükben elmaradnak fejlettebb társaiktól.

A csavarkompresszorok esetén két, egymással szemben precízen elhelyezett csavar ellentétes forgása végzi a levegő sűrítését. A hajtásért itt is valamilyen típusú motor felel. A csavarkompresszorok a specifikációikat illetően jellemzően jóval szélesebb spektrumon mozognak. Mégis, alkalmazási területük és ajánlott felhasználási módjuk jórészt az iparhoz köti őket. Ezek a berendezések folyamatos, magas teljesítményre képesek, mely tulajdonságok az ipari termelés során nélkülözhetetlenek.

 

 

Gázsűrítők a 21. században

 

Válasszunk szakszerűen

 

Bár a légkompresszorok kínálatának két pólusa erősen elkülönül, a kategóriákon belül van annyi mozgástér, hogy érdemes legyen segítséget kérni a választáshoz. A felvázoltak alapján nyilvánvaló, hogy barkács célokra inkább a dugattyús kompresszorok között érdemes keresgélni, ipari célokra pedig a csavarkompresszorok ajánlottak. A szakértő segítségnek leginkább ott lehet szerepe, hogy meghatározzuk, valójában mennyi sűrített levegő és mekkora teljesítményre lehet szükségünk.

Ezek a paraméterek egyrészt a működés hatékonysága szempontjából is nélkülözhetetlenek, másrészt pedig azt is elősegítik, hogy céljainknak megfelelő ár/érték arányú légkompresszort válasszunk a kínálatból. Emellett a műszaki és technikai támogatás is jól jöhet, hiszen a berendezések adott esetben karbantartási és szerviz munkákat igényelhetnek. Ha a szakértő segítséget már a vásárlásnál igénybe vesszük, a későbbiekben is bátran támaszkodhatunk a forgalmazók hozzáértésére.

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk