Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Lehet Cegléden és környékén 20 millió forintért ingatlant vásárolni?

2020.10.30. 17:07 Rovat: Gazdaság
Lehet Cegléden és környékén 20 millió forintért ingatlant vásárolni?

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatainak segítségével korábban Cegléd és a környező városok ingatlanpiaci árainak változását mutattuk be. Ekkor megtudhattuk, hogy hiába a koronavírus és a kezdeti kis mértékű áresés, ezután újra emelkedő tendencia következett be a ceglédi lakóingatlanok átlagárában. Sőt ugyanez volt megfigyelhető a környék nagyobb városaiban is. Jelen elemzésükben pedig azt vizsgáljuk meg, hogy mennyit is ér 20 millió forint a ceglédi ingatlanpiacon és mennyit kell dolgoznunk érte.

"A kormányzati intézkedések, mint például a nemrég bejelentett lakásfelújítási támogatás, az ÁFA intézkedések az ingatlanpiac megtámasztása felé hatnak. Az építőipar nem omlott össze és az ingatlanokra fordított építési, fejújítási költségek megjelennek az ingatlanok árában is. Ezért nem számítok nagy mértékű áresésre, sőt egyes városrészek az M4 mentén fekvő településeken befektetésre is javasoltak" - mondta el Szebeni Dávid, a gazdasági elemzésekkel foglalkozó Enrawell csoport stratégiai igazgatója.

 

A legtöbb megyeszékhelyen, illetve a nagyobb városokban nem jelent túl nagy összeget - az ingatlanpiac tekintetében - 20 millió forint annak ellenére, hogy igen sokat kell dolgozni érte. Nézzük is mennyit ér ez a keretösszeg az Alföld kapujában épült ingatlanok tekintetében.

 

De mégis mire elég 20 millió forint?

 

Az őszi évszakot indító átlagárak tekintetében minden bizonnyal a családi házakhoz juthatunk hozzá a legalacsonyabb összegű négyzetméter áron, azokat követik a panellakások, majd a drágasági lista élén a ceglédi téglalakások foglalnak helyet. Családi házat a szeptemberi hónap során körülbelül 220 ezer Ft/m2-es átlagáron vásárolhattunk. A panellakások átlagára már 330 ezer Ft/m2-re volt tehető, míg a tégla építésű lakások árfekvése már a 400 ezer forintos négyzetméterenkénti árat is meghaladta.
Ilyen átlagárak mellett a 20 millió forintos keretösszegünk nagy valószínűséggel csupán 90 m2-es alapterületű ingatlanra lenne elegendő, persze ezen az áron akár nagymértékben is változtathat az ingatlan állapota.


Napjainkban egy ekkora összegből egy 60 négyzetméter körüli panellakást könnyedén megvehetünk. A téglalakások tekintetében 20 millió forint csak az 50 m2 körüli alapterületre elegendő, 60 m2 felett már nagy valószínűséggel nem lesz elegendő ennyi pénz egy ilyen ingatlan megvásárlásához városunkban.

 

Lehet Cegléden és környékén 20 millió forintért ingatlant vásárolni?

 

Mi a helyzet a környéken?

 

Ekkora összegért Kecskeméten leginkább felújításra szoruló, vagy kis alapterülettel rendelkező házat tudnánk vásárolni, a panellakásoknál pedig körülbelül 50 négyzetméterre lehet elegendő. A ceglédi árakhoz viszonyítva drágábban vásárolhatunk lakásokat Monoron, így azok esetében 20 millió forint csak körülbelül 46 négyzetméterre lehetne elegendő. "A piaci árak azt jelzik, hogy Monor jó agglomerációs elhelyezkedése miatt a lakások kereslete eléggé megugrott a városi kínálathoz képest. Előbb-utóbb erre a fejlesztők reagálnak majd, így társasház építési projektek megjelenésére számítok a jövőben Monoron" - tette hozzá Szebeni Dávid.


Szolnokon Ceglédhez képest valamivel drágábban vásárolhatunk családi házakat és téglalakásokat, viszont az ott kínált panellakások átlagos négyzetméter ára 52 ezer forinttal kevesebb. Egy 50 m2-es lakás esetén ez akár 2,5 millió forintos különbséget is jelenthet.


Legolcsóbbnak a Nagykőrösön meghirdetett családi házak bizonyultak, itt egy 115 m2 körüli házat is vásárolhatunk 20 millió forintért. Tégla- és panellakást Nagykőrös területén 275-310 ezer Ft/m2-es átlagáron lehet találni, melynek következtében - az ingatlantípustól függően - az alapul vett összegből akár 64-72 négyzetméteres alapterületű lakás is megvásárolható manapság.

 

Lehet Cegléden és környékén 20 millió forintért ingatlant vásárolni?

 

Rengeteg ideig kellene félretenni, ha ennyiért akarnánk ingatlant vásárolni

 

Ha a Pest megyei átlagkeresetet vesszük alapul, kijelenthető, hogy igen sok ideig kellene spórolnunk azért, hogy önerőből ingatlant vehessünk Cegléden és környékén. A mai átlagkereset egészének félretételével több mint 6 évig kellene gyűjtögetnünk, hogy 20 millió forintunk legyen. Természetesen ez igencsak életszerűtlen, hiszen a megélhetéshez szükséges költségekre úgyis fordítanunk kellene ebből az összegből. Emellett ingatlanvásárlás esetén nagy segítséget nyújthat a különböző támogatások és hitelek igénybevétele.

Értékelés: 5/3

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk