Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Nagy leállás volt a Gránit Bank rendszerében

2020.08.10. 16:02 Rovat: Gazdaság
Nagy leállás volt a Gránit Bank rendszerében

Szombat óta dolgoznak a helyreállításon, de még hétfőn is fennakadások voltak a bank rendszerében. Az ügyfelek jelzései alapján sem a bank mobilapplikációja, sem a netbanki felület nem működött hétvégén. A helyreállítás ellenére hétfőn is lassulások, akadozások keserítették az ügyfelek életét. A banknak feltettünk néhány kérdést ezzel kapcsolatban vasárnap, sajnos csak részleges válaszokat kaptunk.

Kérdéseink a következők voltak vasárnap:

 

  • Mi az oka, hogy egy banki rendszer annyira nem redundáns, hogy egyetlen épületben történt elektromos karbantartás leállítja a bank rendszerét?
  • A váratlan hiba jelent-e olyan kockázatot, hogy illetéktelenek férnek hozzá a banki rendszerhez, számlákhoz vagy pedig adatvesztés következik be?
  • Mennyire súlyos a hiba? A helyreállítás órák vagy napok kérdése?

 

A válasz hétfőn kora délután érkezett:

 

"A GRÁNIT Bank elektronikus rendszereit - az irodaházban végzett elektromos karbantartás közben - meghibásodás érte 2020. augusztus 8-án, aminek a helyreállítása azonnal, nagy erőkkel és külső szakértők bevonásával megkezdődött. A hiba elhárításáig a digitális szolgáltatásokban fennakadás volt tapasztalható, az eBank és NetBank nem volt elérhető. Azonban a kártyás fizetés, beleértve az Apple Pay és a GRÁNIT Pay érintéses mobilfizetést, folyamatosan, zavartalanul működött. A kialakult helyzetről a Bank telefonos ügyfélszolgálata folyamatosan informálta az érdeklődő ügyfeleket, vasárnaptól a honlapon is elérhető volt a tájékoztatás. A Facebook közösségi csatornán elküldött kérdésre, megjegyzésre minden érdeklődő ügyfelet személyesen tájékoztatott a Bank.
A GRÁNIT eBank és NetBank digitális csatornák mától elérhetőek, de a megnövekedett forgalom miatt még lassulások tapasztalhatóak. Az elérések gyorsításán jelenleg is dolgoznak munkatársaink. A GRÁNIT Bank számára elsődleges ügyfelei bizalmának megőrzése. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek, és az elszenvedett üzemzavar következében ne keletkezzen káruk."

 

A bank nem válaszolt arra, hogy a váratlan hiba jelentett-e olyan kockázatot, hogy illetéktelenek fértek hozzá a banki rendszerhez. Szintén nem érkezett válasz arra, hogyan lehetséges az, hogy egyetlen épületben történt karbantartás ilyen mértékű leállást okozzon.

 

UPDATE: A banki közlemény ellenére a netbank nem érhető el, csak a DEMO gomb él a felületen. (Augusztus 10. 16:42)

 

UPDATE2: Most már valóban be lehet lépni a Netbank rendszerbe. (Augusztus 10. 20:27)

Értékelés: 5/2

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk