Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Archetípus

2020.07.27. 13:10 Rovat: Közélet
Czinege Imre

Czinege Imre szatírája.

 

Miután megtudtuk, hogy a magyar férfiember archetípusa a gazda, szerkesztőségünk időt, pénzt, fáradságot nem kímélve vidékre küldte egy munkatársát, hogy bemutassuk olvasóinknak az archetípust. 

Kollégánk meg is találta őt egy 963 lelkes községben, a Duna-Tisza közén. Az alábbiakban az erről szóló beszámolót olvashatják.

 

- Adj’isten gazduram! - köszöntöttem stílusosan az archetípust.

- Mi járatban ecsémuram? - replikázott a riportalanyom. Mit keresel itt, ahol a madár se jár, legfeljebb a trafikosztó képviselő?

- A polgármester szerint maga egy archetípus, szívesen tudósítanék az életéről!

- Ilyen ez a Jóska komám, ha a kelleténél két kupicával többet iszik a törkölypálinkából. De mit mondtál, mi vagyok én?
- Archetípus.

- Ha sértegetni akarsz, rossz helyre jöttél. Látod ezt a csömöszlőt? Szüretkor ezzel szoktuk a kádban összezúzni a szőlőt. Amikor a Pista komám a múltkor a lányom tomporát fogdosta, ezzel vertem szilánkosra a sípcsontját! Azóta nevezik őt a faluban sánta Pistának.

 

- Félreértett engem. Azt akartam mondani, hogy ön megtestesíti a magyar férfiember ősi típusát.

- No, ez mindjárt más. Oszt mi van ebben olyan érdekes?

- Az egész élete érdekel. Meséljen róla.

- Az asszony 16 volt, amikor bekapta a legyet, mondtam neki, hogy sok gyereket akarok. Ne járjon többé iskolába, már eleget tud. Meg is tartottuk a hetedhét országra szóló lakodalmat, 300 vendéget hívtunk.

 

- Miből telt ilyen pazar vendéglátásra?

- Mifelénk élelmes parasztemberek laknak, mindig feltalálják magukat. Akkoriban édesapám bort készített, de nem ám szőlőből, mert annyi szőlő a világon sincs. Én segítettem neki az eladásban. Volt mit a tejbe aprítani.

 

- Maga is folytatta a családi gazdálkodást?

- Igen, és amikor a bornak már befellegzett, akkor jött az olajszőkítés. Megvoltak a százhektós tartályok, csak most nem bort hanem olajat hamisítottunk bennük. Jártak itt mindenféle öltönyös urak, akik Pestről jöttek, szolgálati Mercedessel, diplomatatáskában vitték a lóvét. A fináncok meg szemet hunytak.

 

Aztán véget ért az olajkorszak. Hogyan tovább? Itt jön be a paraszti leleményesség: Amerre a szem ellát, itt a környéken mindenhol csak földek vannak. Nem volt mit tenni, földművesek lettünk!

Licitáltunk az állami földekre, a menyekkel és vejekkel együtt tizenhárom felnőtt van a családunkban, mindenkinek van 300 hektár földje. Persze nem vagyunk mi földtúró parasztok, hiszen az nehéz munka. Csak fölvesszük minden évben a földalapú támogatást, bérbe adjuk a földeket valami holland fickónak. Az ügyvédünk kifundált egy rafinált szerződést, amibe nem lehet belekötni, aztán élünk, mint hal a vízben. Mi saját magunk csak fél hektáron gazdálkodunk, van egy kis szőlőnk meg gyümölcsösünk, abból készítünk igazi bort, jóféle pálinkát, meg házilekvárt. Majd’elfelejtettem; jó komám a parlamenti képviselőnk, tőle meg kapott a család 37 trafikot. 

 

Szóval, ilyen egy magyar férfiember ősi típusa. Ezt írd meg, ecsém!

Van még a tavalyi törkölypálinkámból, gyere, nézzünk a pohár fenekére!

 

Czinege Imre

 

(A vendégszerzők írásai a szerzők szellemi tulajdonjogát képezik. Véleményük nem feltéltenül egyezik meg a szerkesztőség álláspontjával.)

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk