Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Vigyázat! A betörők nem nyaralnak! - Lakóháza biztonságáért Ön tehet a legtöbbet!

2020.07.13. 14:15 Rovat: Kékfény | Forrás: www.cegled.hu
(A kép illusztráció!/Forrás: Helló Vidék)

A betörők a családi házakat, sorházakat részesítik előnyben. A lakótelepi lakások kevésbé vonzóak, de a 4. emelet felett kisebb a lakók mozgása, így nő a veszély. A betörő számára elsődleges, hogy ne legyen otthon senki, ne legyenek szemtanúk. Az értékes zsákmány megszerzésének reménye mellett nagyon fontos szempont a könnyű bejutás és menekülés is!

Az elkövetőnél további mérlegelés az, hogy van-e kamera felszerelve, van-e kutya a lakásban. A profi betörők általában 1-2 perc alatt, szinte hangtalanul jutnak be olyan ingatlanba, ahol a tulajdonos nem megfelelő módon gondoskodott a biztonságról. Gyakran udvarokon, hátsó ajtókon, garázsokon keresztül jutnak be az épületbe. A leggyengébb pontot keresik meg, legyen az akár egy kis méretű ablak, régi zárral ellátott ajtó.

 

Ne feledje: kellő elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség és kár előzhető meg!

 

Az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése rendkívül fontos!

 

Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtó befeszítése ellen hatékony védekezés a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falban záródik és jó minőségű a zárszerkezet.                                                

 

Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon!

 

Az ablakra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.

A biztonságot nagymértékben fokozza az elektronikus jelző-riasztó berendezés kiépítése. Fontos, hogy ha kamera rendszert szereltet fel, akkor folyamatosan ellenőrizze és tartsa karban a rendszert, hiszen az elkövető azonosításához, elfogásához nagyban hozzá tud járulni a felvétel megléte!!!                                                   

Fontos megemlíteni, hogy az okostelefonok, közösségi oldalak terjedésével olyan újabb veszélyek is leselkednek a gyanútlan internetezőre, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. A betörők naprakész információkat kaphatnak a közösségi oldal felhasználóitól, akik valós idejű (úgynevezett real time) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy hol tartózkodnak (nyaralás, kirándulás) vagyis hosszabb ideig üres a házuk, lakásuk. Az ingatlanról készített fotók pontos képet adnak a tulajdonos vagyoni helyzetéről is.

 

Ha elmegy otthonról:                                                

  • zárja be az ajtókat, ablakokat, kapukat!
  • kérje meg rokonát, barátját, megbízható szomszédját lakása, lakóháza ellenőrzésére!
  • hosszabb távollét esetén gondoskodjon a postaláda ürítéséről!
  • kérje meg szomszédját, hogy figyeljen a gyanús körülményekre, idegenekre!


Figyeljen a szomszédjaira és a lakókörnyezetébe látogató idegenekre is! Egy bűncselekmény felderítésében nagyon segítséget nyújthat, hogy mit látott, hallott. Minél több információt, adatot (pl.: ruházat, testmagasság, pontos időpont, rendszám vagy rendszámtöredék) tud megjegyezni, annál nagyobb az esély a további bűncselekmény megelőzésére és a tettes felkutatására! Értesítse a lakóközösséget, hogy minél többen figyelhessenek, hisz több szem többet lát! 

 

Segítse a munkánkat!

 

Amennyiben betörést észlel otthonában, ne változtasson semmit a helyszínen (ne kezdjen el takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza)!

 

Haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenes

segélyhívó számokon!    

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk