Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Drágult a ceglédi ingatlanpiac, de még így is az egyik legolcsóbb a megye nagyvárosai között

2019.12.18. 10:23 Rovat: Gazdaság
Drágult a ceglédi ingatlanpiac, de még így is az egyik legolcsóbb a megye nagyvárosai között

Az elmúlt néhány évben fénykorát élő hazai ingatlanpiac komoly meredkségű ívelése idén már ellaposodni látszik. Azonban még mindig vannak olyan országrészek, ahol továbbra is felfelé lépcsőznek az árak. Ilyen Budapest, ahol a lakóingatlanok átlag négyzetméter ára átlépte a 750 ezer forintot, de ilyen maga Pest megye is, mely ingatlanpiaci árai január és október között 15 százalékkal emelkedtek meg.

 

Cegléden tovább növekednek az árak


A Cegléden eladásra kínált családi házak árainak emelkedő tendenciája töretlen. Januári 170 ezer Ft/m²-es átlagáraik folyamatos drágulással októberre elérték a 220 ezer forintos négyzetméter árat. Így mindössze az elmút tíz hónap tekintetében 30 százalékos volt a ceglédi családi házak kínálati árának növekedési mértéke.
Cegléden a családi házakkal ellentétben a lakáspiacon vissza-vissza lépegettek az átlagos négyzetméter árak. A panellakásoké idén kétszer, júliusban és szeptemberben is csökkent, igaz csak néhány ezer forinttal. Ez tehát nem volt elég ahhoz, hogy jelentősen olcsóbbá váljanak a panelek, így januári 240 ezer Ft/m² átlagáruk összességében októberre 300 ezer Ft/m²-re emelkedett. A téglalakások négyzetméter árainak ez évi változásában csak egyetlen törés van, méghozzá májusban. A téglaépítésű lakások esetében így év eleje óta szintén emelkedtek az árak, 360 ezer Ft/m²-ről 400 ezer Ft/m²-re.

 

Szebeni Dávid, az Enrawell stratégiai igazgatója hozzáteszi: "Figyelembe kell venni, hogy Cegléden az átlagárakra hatást fejtenek ki a piacra került Rákóczi úti Erdélyi Ház új építésű lakásai. A Cegléden eladásra kínált lakások mennyiségéhez képest ez a projekt már látható részt képvisel. Mivel ezen  beruházáson kívül kevés Cegléden az újépítésű lakás, így áraival kitűnik a javarészt használt lakás kínálatból és felfelé húzza az átlagárat."

 

Drágult a ceglédi ingatlanpiac, de még így is az egyik legolcsóbb a megye nagyvárosai között

 

Cegléd olcsónak számít Pest megyében?


Pest megye általunk vizsgált nagyvárosai kivétel nélkül drágábbnak bizonyultak Ceglédnél idén ősszel, akár a családi házakat, akár a téglalakásokat nézzük. A ceglédi házak októberi 170 ezer Ft/m² átlagáránál Gödöllőn és Szigetszentmiklóson 160 ezer forinttal, Érden 180 ezer forinttal, míg Dunakeszin 280 ezer forinttal voltak magasabbak a házak árai négyzetméterenként.
A téglalakások tekintetében Cegléd októberi 400 ezer Ft/m² átlagárához képest Gödöllőn és Szigetszentmiklóson 100 ezer forint alatti, Vácon és Érden 100 ezer forint feletti az eltérés, természetesen felfelé. Érden és Dunakeszin pedig 200-250 ezer forinttal drágábban kínálták a téglalakások egyetlen négyzetméterét idén októberben.
A környező nagyvárosok átlagárainál egyértelműen olcsóbb Cegléd, sőt az eladási árak itt még a megyei átlagnál is sokkal alacsonyabbak. Októberben Cegléd és a megye átlagárai között a házak esetében 100 ezer forintos, a téglalakásoknál pedig 160 ezer forintos különbség mutatkozott négyzetméterenként.

 

Drágult a ceglédi ingatlanpiac, de még így is az egyik legolcsóbb a megye nagyvárosai között

 

A lakások a legdrágábbak és egyben a legnépszerűbbek az ingatlanok között

 

Mind a panel-, mind a téglalakások magas árakon cserélnek gazdát, mégis az ingatlanpiac slágerei. Budapesten a panelek népszerűsége töretlen, még annak ellenére is, hogy gyorsabb ütemben drágultak, mint az összesített fővárosi szint. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy ma egy átlagos használt lakásért több mint dupláját kell fizetni Budapesten a vidéki településekhez képest.
A téglalakások is kelendőek, a piaci áruk pedig a panelekhez hasonlóan az egekben van. Budapesten az átlagáruk meghaladja a 665 ezer forintot, míg vidéken a 400 ezer forintos átlag négyzetméter árat. Bár a lakáspiacon az árak emelkedési üteme lelassult, a drágulás valószínűleg tovább folytatódik, hiszen dinamikusan nő a kereslet a panellakások és újépítésű ingatlanok iránt egyaránt.

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk