Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

"Közös múlt, közös jövő"

2022.01.14. 10:15 Rovat: Kultúra | Forrás: www.cegled.hu
"Közös múlt, közös jövő"

Ezzel a címmel valósult meg 2021 szeptemberében az a projekt, melyre a Bethlen Gábor Alaphoz pályázott Cegléd Város Önkormányzata. A pályázat keretein belül testvérvárosi delegációk a Trianoni konferencián, majd a Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszárfesztiválon és azon belül kiemelten a Kossuth konferencián és a Hagyományőrző felvonuláson is részt vehettek.

A vendégek az alábbi testvérvárosokból érkeztek hozzánk:

 

Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Szentegyháza

 

A Trianoni békediktátum 100. évfordulójára az önkormányzat egy konferenciával is készült, melyet a járvány miatt csak egy évvel később rendezhetett meg. A szeptember 23-án megtartott Trianoni konferencia fontos eleme volt a pályázatnak, hiszen az erdélyi testvérvárosokkal osztozunk a Trianoni békediktátum okozta fájdalmakon. Fontosnak tartottuk, hogy ezen a konferencián ők is részt vegyenek, a határon túli magyarság trianoni tragédiája érthetővé váljon a jelenlévő közönség és diákság számára.

 

A delegációk részt vettek a Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszárfesztiválon, melynek aktív részeseivé is váltak, ugyanis amellett, hogy felvonultak a hagyományőrző felvonuláson, 4-4 fő huszár érkezett Sepsiszentgyörgyről és Szentegyházáról, akik nagyban hozzájárultak a menetoszlop színesítéséhez.

 

A Kossuth konferencián szintén részt vettek vendégeink, nemcsak hallgatóságként, hanem előadóként is, így a helyi és vendég előadókon kívül érdekes és színes előadást tartott 3 testvérvárosunk képviselője is: Nagy Zoltán a Sepsiszentgyörgyi Önkormányzat Kulturális és Tanügyi Iroda igazgatója az 1848-as emlékhelyek Háromszéken témában tartott előadást, Csergő Tibor András gyergyószentmiklósi polgármester, történész a Kossuth kultusz gyergyói nyomairól és emlékeiről beszélt a konferencián, valamint Kápolnási Zsolt székelyudvarhelyi történész az udvarhelyszéki szabadságharc eseményeit elevenítette fel. A Kossuth konferencia során együttműködtünk városunk iskoláival, így a diákok számára a történelem tanulmányok kiegészítéseként szolgálhattak az előadások.

 

A program által megvalósulhatott az a célunk, hogy közös történelmi múltunkon keresztül éltessük hagyományainkat és erre támaszkodva folytassunk együttműködést testvérvárosainkkal, melynek előnyeit városunk lakossága és a következő generáció is élvezheti.

 

A projekt Magyarország Kormánya támogatásával, azon belül a Bethlen Gábor Alap - Határon túli szervezetek támogatási program (Testvértelepülési programok és együttműködések) segítségével valósíthattuk meg.

 

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk