Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Emlékezzünk az 1849-es vértanúkra!

2021.10.08. 10:15 Rovat: Kultúra | Forrás: www.cegled.hu
A titkos temetés 1849-ben, Vasárnapi Ujság lap rajzán (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1870. június 5.)

A városi sétánk folyamán megálltunk többek között a "Kossuth erkély" emlékhelynél, és felidéztük a vele kapcsolatos eseményeket. Ez a különös ceglédi emlékmű eredetileg annak a pozsonyi épületnek a falát díszítette, ahol Kossuth Lajos és a reformkor kiváló politikusai megszálltak. Az erkélyen állva mutatta be Kossuth Lajos március 17-én az első magyar miniszterelnököt, gróf Batthyány Lajost, aki szintén itt mondta el első miniszterelnöki beszédét. Világos után golyó általi halálra ítélték a miniszterelnököt, amit végre is hajtottak.

 

Batthyány Lajos holttestét felesége, Zichy Antónia grófnő a családi kriptában akarta eltemettetni, de az osztrák hatóságok megtagadták ezt a kérését. Az ítélet végrehajtása után megtagadták a családtól, hogy a holttestet a családi kriptában temessék el. Több órán át a vesztőhelyen feküdt, majd a Rókus kórház halottas házába vitték, hogy aztán jeltelen sírban helyezzék el. A diktatúra tudatosan tette ezt, hogy a nemzet még csak ne is emlékezhessen rá. Ekkor lépett a tett színhelyére Szántóffy Antal, józsefvárosi plébános. Ő volt az, aki Batthyány Lajost utoljára látta, mert a felesége kérésére ő adott vigaszt az utolsó estén. Kieszközölte, hogy a Józsefvárosi temetőbe vigyék eltemetni. Azt a cselt vetette be, hogy a sírgödör nem megfelelő nagyságú, és éjjel titokban kilopták a holttestet és a ferencesek kriptájában helyezték el, a Mária oltár alatt-titkos szertartás keretében. Előzőleg ezt megbeszélték az akkori házfőnökkel, Dank Ágappal. Sírját egy befele fordított márványlappal rejtették el G.B.L. kezdő betűkkel - felirattal ellátva.  

 

Emlékezzünk az 1849-es vértanúkra!Batthyány Lajos gróf átlőtt mellénye, amelyet a kivégzésekor viselt. Az özvegy ajándéka a Magyar Nemzeti Múzeum számára

 

Ezt a titkos sírt nyitották ki 1870-ben, s ünnepélyesen újra temették a hős miniszterelnökünket, a főváros szervezésében, a pesti Kerepesi úti temetőben helyezték végső nyugalomra 1870. június 9-én. Ott volt maga az uralkodó, Ferenc József, aki kénytelen volt eltűrni, hogy a Szent Koronát a "szép akasztott", azaz az az Andrássy Gyula (és természetesen az esztergomi érsek) helyezze a fejére, akit ő korábban halálra ítélt, és távollétében kivégeztetett. De ha hivatalosan, királyként hozzájárul Batthyány újra temetéséhez, és ezzel rehabilitálásához, akkor az 1849-es "felségárulásban" kimondott ítélet jogtalanságát ismeri el. 

 

Ha a Ceglédi Református templom kertje fele járunk, emlékezzünk meg róla, s legyünk büszkék, hogy egy ilyen emlék itt van Cegléden!

 

Forrás www.múlt-kor.hu, Vasárnapi Újság 1780.VI.5

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk