Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Új évi töprengések (2021)

2021.01.04. 10:15 Rovat: Közélet | Forrás: www.cegled.hu
Fotó: Kisfaludi István

Tisztelt ceglédi honfitársaim! Hölgyeim és Uraim!

 

Kézirataimban visszalapoztam tavalyi új esztendei köszöntőmre, és megdöbbenve tapasztalom, hogy mennyivel másabbak voltunk akkor. Mintha nem mindössze egy év telt volna el. A belviszonyok, városunk állapotai láttán 2019-ben is volt okunk a fokozott aggodalomra. De két és fél hónappal az önkormányzati és a polgármester-választás után, amikor az új esztendő kezdetén először köszönthettem Önöket, az volt a közhangulat, hogy bár nem lesz könnyű, mégsem reménytelen a város valódi érdekének érvényesítése. És valóban sikerült is.

 

2020-ban azonban mindent átírt a világjárvány, mindent átírtak az európai kapcsolatokat borzoló politikai botrányok és gazdasági buktatók. A nép ma olyan terheket kénytelen elviselni, amelyeknek az előidézésében nem volt része. Az önkormányzatok hasonló terheket viselnek.

 

2020-ban már a karácsonyunk is eltért a szokásostól. Ez főképp a világjárvány számlájára könyvelhető. Karácsonyunk olyannyira másnak bizonyult, mint életünk bármely karácsonya, hogy szinte egyedül a megváltó érkezése volt - mint mindenkor - lelki menetrendünk része, de minden egyéb csak óvatosság, visszafogás és elővigyázatosság. Szükség is volt erre, de csak a jövő évben látjuk majd az eredményt: vajon betartottuk-e azokat a jórészt egészségügyi szabályokat, amelyek az egyének, a családok, a közösségek további életbiztonságához járulnak hozzá.

 

Tisztelt ceglédi polgártársaim!

 

Hitem szerint egy a bizonyosság: Jézus Krisztus velünk van. Lukács evangélista hagyta ezt ránk: "Az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse, ami elveszett." Bevallom, Lukács gondolatai mindig különösen fényesek a számomra, hiszen ő is orvos volt. Ezért is foglalkoztat a gondolat, hogy vajon mi, mai emberek tudnánk-e listát állítani azokról a veszteségekről, amelyek például a magyar vidéki társadalmat érték az elmúlt években.

 

Láthatunk-e elég világosan előre?

 

Sajnos nem látjuk, hogy a járvány milyen hullámokat él még meg, és azt sem, hogy Magyarországon milyen lesz ennek a kezelése.

 

Nem látjuk, hogy az európai költségvetésből hozzánk kijelölt támogatási összegek miképpen és mikor jutnak el konkrétan hozzánk - ha egyáltalán eljutnak.

 

Tavaly ilyenkor a Szilveszter éjjel című amerikai filmből idéztem. Ott mondják: "A világon sok olyan dolog van, ami felett nincsen hatalmunk: földrengések, árvizek, valóságshow-k. De a döntés sokszor a mi kezünkben van, legyen szó megbocsátásról, önzetlenségről vagy újrakezdésről. Mert csak egyvalami tudja kiűzni a magányt az életünkből, a szeretet, a szeretet minden formája. Reményt ad, hogy bízzunk az új évben."

 

Számomra tavaly két megjegyzés volt fontos ebben az idézetben. Az egyik, hogy "a döntés sokszor a mi kezünkben van". Másik "a szeretet". "Reményt ad, hogy bízzunk az új évben," De az előbb leírt körülmények között gyakorlatilag miben bízzunk? Hát önmagunkban. Higgyük el végre, hogy az lesz, amit mi közösen akarunk!

 

Higgyék el, nem alkalomszerűen hivatkozom a szeretetre. Ismernek, tudják, hogy a krisztusi világformálást a magunk mai életére is érvényesnek tartom. Szeretném, ha 2021-ben ezzel a bizalommal fordulnánk Cegléd közeli és távolabbi jövőjéhez! Reményeimnél sokkal boldogabb új esztendőt kívánok a város minden polgárának.

 

Dr. Csáky András polgármester

 

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk