Ceglédinfo

Hír, program

Figyelmeztető felhívás

2020.10.21. 18:15 Rovat: Kékfény | Forrás: www.cegled.hu
(A kép illusztráció!/Fotó: schiller.hu)

A téli közlekedés teljesen más vezetéstechnikát és fokozottabb figyelmet igényel a járművezetőktől. Fontos a gépkocsik megfelelő felkészítése is, ezért a rendőrség a következőket javasolja:

- A gépjárműveket ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

- A köd, a szitáló hó, a nyálkás utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.

- Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak!

- Használják a kötelező passzív biztonsági eszközöket (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer), mert életeket menthetnek!

- Látni és látszani! A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét is felhívjuk arra, hogy jól működő világítás, fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) esetén a sötétben is jól láthatóvá válnak.

- A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és a karbantartás!

- A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosít. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a gyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C0 fok alatt már nem teljesíti feladatát.

- Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhet állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat! Semmit ne tegyünk hirtelen!

- Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és folyadékra. Érdemes tájékozódni az út - és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel (például vonattal) indulunk útnak.

 

Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a rendőrség ebben az évben is meghirdette a "Látni és látszani 2020" kampányát, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. Ebben az időszakban a sofőrök felelőssége, hogy felkészítsék járművüket megváltozott út- és fényviszonyokra.  

 

A kampány során arra ösztönzik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel, vagyis vizsgáltassák át az autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsait, valamint ellenőriztessék látásukat - mindezt térítésmentesen. A kampányba szervizek és optikusok kerültek, és folyamatosan kerülnek bevonásra az ország különböző részein.

 

A rendőrség a kampány során a forgalomban résztvevő kivilágítására - az év egyéb időszakaihoz képest - kiemelt figyelmet fordít, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is fokozottan előtérbe kerül.

 

Bővebb információk a www.police.hu és a https://latnieslatszani.hu weboldalakon találhatóak. Ajánljuk mindenki figyelmébe, hogy látogassa meg az oldalakat, éljen a felajánlott lehetőségekkel, és nem utolsó sorban vegye figyelembe a közelgő időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági ajánlásokat!

… hogy mindenki hazaérjen!

Értékelés: 0/0

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Hirdetésszervezés

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk