Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

Nem csak betegséget okoz a vírus

2020.05.04. 12:15 Rovat: Gazdaság
Kihalt ceglédi utcakép a Szent György térnél

A koronavírussal kapcsolatba hozható intézkedéseknek nem csak fizikai, egészségmegóvó, de gazdasági vetületei is vannak és lesznek. Vélhetően hosszú távú hatással lehet majd számolni, de már most, a második hónapban is adták fel vállalkozások, és vannak, akik jelentős bevételkieséssel szembesülnek. Ceglédi vállalkozókat kérdeztünk meg, hogyan élik meg az intézkedések hatásait gazdaságilag, és emberileg. Több szegmensből szerettünk volna mintát venni, de volt, aki elzárkózott a megélt negatív hatások miatt. Így egy vegyeskereskedést és három ruházati kereskedőt kerestünk fel (egy kisadózót, illetve két kisvállalkozót, akik közül egyik egy-, másik tíz éves tapasztalattal rendelkezik). Obrácz-Nagy Ágnes riportcikke.

 

Hogyan éli meg egy ceglédi vállalkozó, ha ilyen drasztikus korlátozások lépnek életbe?

 

Károly Tamásné Erika (Stílus Olasz Használtruha): "Kicsivel több, mint egy év óta vagyok vállalkozó, és sem anyagilag, sem lelkileg nem voltam felkészülve, hogy a vásárlóim korlátozva legyenek. Mivel a törvény nem tiltotta/tiltja, naponta 15 óráig nyitva van a kis üzletem. Vártam, hogy mi, kisvállalkozók is enyhítést, könnyítést élvezhetünk - eddig semmilyen járulék-csökkentésről nincs rendelkezés - sajnos. Szerintem e nélkül kell talpon maradni. Ezért sem engedhettem meg, hogy zárva tartsak - lelkiismeretem szerint otthon maradtam volna, de erősebb volt a "teszem a dolgom a megengedett keretek között." Nagyon sokat lehetne panaszkodni, de azt én nem szoktam, attól nem oldódik meg semmi. Derűsen és a szabályokat betartva és tartatva végzem a munkámat, naponta kinyitom a kis használt ruha üzletemet. A gyerekek kinövik a ruhát-cipőt, vannak tényleg szükséges ruhák, holmik, amiket keresnek. Mert elmaradnak pl. a ballagások, a lagzik, így megváltozott a tavaszi igény is."

 

Károly Tamásné Erika (Stílus Olasz Használtruha)

 

Sztruhár Krisztina (Krisztina Fehérnemű): "Gazdaságilag nagyon nehezen élem meg a helyzetet, mert az egészben azt érzem, hogy újra a multi kapott nagyobb teret. Náluk ugyanúgy ott vannak a fehérneműk, a ruha, a cipő, és a műszaki cikkek is az élelmiszer mellett. Úgy gondolom, hogy nem korrekt a kicsikkel szemben ez a fajta korlátozás. Ez úgy lett volna fair, hogy náluk is csak az élelmiszer és a higiéniai termékek lettek volna elérhetőek, a többi termék értékesítését pedig fel kellett volna függeszteniük. Alapból is versenyelőnyben vannak velünk szemben, akár a befogadó létszámot, akár a termékbeszerzésüket, akár az áraikat nézzük, a nyitvatartásuk időintervallumáról nem is beszélve. Eleve van egy előnyhelyzetük, és ez még hatványozódott: ők működhettek és mindent eladhattak, mi, viszont a helyi kis üzleteinket is be kellett, hogy zárjuk. A mikrovállalkozások ezt anyagilag nagyon megsínylik.

 

A járulékkedvezmény sok üzletre nem vonatkozott és az aktuális adókat, (pl. áfa) be kellett fizetnünk. Bérleti díjból egyszeri kedvezményt kaptunk, de 5 hete nem nyitottunk ki és nem tudjuk, hogy a tulajdonos mennyire érzi ennek a súlyát jelenleg. Nyilván, vannak tartalékaik a vállalkozásoknak, de mennyire lenne szükség, hogy egy ilyen helyzetet átvészeljünk? Ilyen adóterhek mellett, olyan mértékű tartalékot nem lehet összerakni kisvállalkozóként, amellyel több hónapot kihúznánk. Főleg nem egy fehérnemű üzletnek, ahol viszonylag kicsi árréssel dolgozunk.

 

Ami külön nehézséget fog okozni, hogy a forint-euro árfolyam drasztikus változása miatt a nagykerek is korrekciót fognak végrehajtani, és emiatt valószínű, hogy drágábban tudunk majd árut beszerezni. Nyilván, így bevétel nélkül, megvisel ez az időszak, de hozzá kell tennem még azt is, hogy mi a gazdasági válság közepén indultunk. Ennek tükrében vizsgálva a jelen eseményeket, azt mondom, hogy mégsem visel meg, mert nem akkor kezdtünk el ezzel foglalkozni, amikor minden felfutóban volt és viszonylag könnyedén nyereséges lehetett egy ilyen jellegű üzlet. Megtanultam megbecsülni azt, ami van, így ezt a helyzetet is könnyebben vészelem át - akár mentálisan is - és tudom, hogy lesz ez még tovább. Szerintem egy üzlet működésének alapja az, hogy minőségi terméket árusít és vevőorientált. Szeretem a vevőimet, szeretem, amit csinálok, és nem engedek a minőségből. Ez ad hitet a folytatásban."

 

Sztruhár Krisztina (Krisztina Fehérnemű)

 

Sas Annamária (Blue Jeans): "Két hétre bezárattak bennünket, mert nem voltunk a kedvezményezettek listáján (az én kínálatomban nincs olyan termék, amely alapvetően szükségesnek minősült). Ez nagyon rosszul érintett, ilyennel még sohasem szembesültem - újra kellett tervezni az egész életemet. Árubehozatal nincs, mert külföldről - Olaszországból, Lengyelországból - nem jön semmi. Anyag nincs, mert nincs textilipar. Nem tudjuk, hogy mi lesz. Nekem ez az egyetlen bevételem, nincs másodállásom, heti hat nap, az üzletben végzett tevékenység mellé nem is férne bele. Hitelem nekem is van, a KATÁ-t fizetni kell. Beszéltem a könyvelővel, hogyha felfüggesztetjük 30 napra, akkor ezt az ötvenezer forintos költséget nem kell fizetni, de akkor 30 napig nem nyithatok ki. Ez, szerintem óriási igazságtalanság velünk szemben.


Ugyan, én kiváltságos helyzetben vagyok, mert nincs bérleti díjam, de akinek bérleti díja is van, azt valószínűleg mindenki elkéri, a megváltozott helyzetre való tekintet nélkül. Azt látom, hogy az országot teljesen ellehetetleníti ez a helyzet: 10%-ra esett vissza a forgalmam. Vannak nullás napok, és volt nullás hetem is. Ember nem volt az utcán, kétszer megnéztem, hogy kinyitottam-e az ajtót, mert azt hittem, hogy zárva felejtettem, ugyanis senki nem jött."

 

 

Sas Annamária (Blue Jeans)

Sági Pál (Margó 2004 Kft): "A frontvonalban, a kassza mögött csapódik le a legtöbb érzelem. Volt sok negatív, de pozitív esemény is. A vásárlók értékelik, hogy itt vagyunk, hogy nyitva vagyunk, és azt is, hogy a kormányrendeletet helyesen próbáljuk értelmezni, és igyekszünk helyesen betartani azt. Többen pozitívnak tartották, hogy mi elsőként vezettük be a m2-hez kapcsolódó maximális vásárlói létszámot. De sok konfliktusunk is van nap mint nap emiatt: a vásárlók közt van, aki felháborodik, miért szabjuk meg, hogy hányan jöhetnek be - többen sérelmezték a kor-sáv betartását is. Mindennapos probléma, hogy nem tartózkodhat az egész család az üzletben, míg közülük (mindössze) egy fő vásárol. Sokan zokon veszik, hogy az életkoruk után érdeklődünk. Konfliktusok voltak a limitált számban értékesített tisztítószerek és a kézfertőtlenítők kapcsán is. Nehezen értették meg a vásárlók, hogy a korábbiakkal ellentétben, most nem vehetnek tetszőleges mennyiséget, mert megnövekedett a kereslet a lakosság teljes körében ezek iránt a termékek iránt és szerettük volna, ha többeknek jut. Komoly félreértések voltak/vannak a megnövekedett nagyker árak miatt is. Ezek a maszkok, amelyek most 300-600 forintba kerülnek, pár hónapja még 8-10 (!) forintért voltak megvásárolhatóak. Azt gondolják, hogy ezt a megnövekedett hasznot mi tesszük zsebre - nem így van: mi is jóval drágábban jutunk hozzá.

 

Mi, ebben a vegyeskereskedésben azt éljük meg, hogy délig szinte senki nincs a boltban, legfeljebb egy-két ember jön be. Szombaton is hasonló a tapasztalat: nyolctól kilencig nem tudok túl sok embert kiszolgálni, akkor sem, ha több alkalmazottat hívok be. Az egy óra semmire sem elég. Az embereknek vannak kérdéseik, segítség kell. Kilenctől pedig újfent alig van forgalom. Ez nagy visszaesés."

 

Az intézkedések megviselik a társadalmat mentálisan is.  Kereskedőként az emberi oldalát hogyan élik meg? Vezetőként a beosztottakkal változik a kapcsolat ebben a helyzetben?

 

Károly Tamásné Erika: "Mivel a legtöbben fegyelmezettek, a lehetőségekhez mérten otthon maradnak. Nem jönnek most a környező településekről sem, van, amikor teljesen kihalt az utca, akik kimozdulnak, igyekeznek. De van, aki bejön, s ha nem is vásárol, beszélget, mert már kiéhezett az emberi szóra, kapcsolatokra - néha szociális intézményként érzem a működésemet. De nem baj, türelemmel kivárom, hogy újra legyenek vásárlások is, legyen megfelelő árukészletem, kitartásom.

S vannak sokan, akik a Ceglédi Összefogás csoportnak maszkok varrásához anyagot hoznak-visznek, vagy akinek szüksége van, jön és kérhet maszkot nálam is. De ez jótékony cselekedet - mert most erre is szükség van. Ezt a nehéz időszakot is humorral kell átvészelni, sokkal könnyebb mindenkinek, ha kicsit nevethet, ha mosolyog, és derűs emberek veszik körbe. S többen jelezték, ha nem is tudnak hozzám jönni, várják az üzlet oldalán a képeket, a szép vagy praktikus öltözékeket, a viccesebb képeket. Régen mindannyiónk mamájának, nagyijának volt otthonkája. Nekem is van egy az üzletben, s ennek a ruhadarabnak a neve: "MARADJ OTTHON-KA. - s már várjuk, hogy levegyük a fogasról, eltegyük. Ezekben a hetekben a nehézségek ellenére is sok jót tapasztalok, kicsit jobban odafigyelünk egymásra - ennek így is kellene maradni. Ebben bízom, hiszem a jót, tudom, túléljük, ha nehezen is, de kiheverjük - közhely már, de én is azt érzem, semmi nem lesz már olyan, mint eddig. Más lesz, másképp, de ha egészségünk van, akkor mindenünk van. Ehhez még kell a türelem, a kitartás és alázat is, s akkor rendbe jönnek a dolgaink. Nem lehet másképp."

 

Sztruhár Krisztina: "Nehéz, hogy borzasztóan hiányoznak a vevők. Sokszor már baráti kapcsolat van köztem és a vásárlók között - örülök, ha tudok segíteni. A partnereimmel is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és nagyon pozitív élményeim vannak velük kapcsolatban. Például: most jönnek a fürdőruhák, de azt kevesen tudják, hogy ezeket az árukat már fél-egy évre előre le kell kötni, különben nem jutunk hozzájuk. Ezeket a költségeket már előre be kell kalkulálnunk a kiadásaink közé. A lekötött áruk pont most fognak megérkezni - a semmire… Ebben próbálnak a segítségünkre lenni a partnerek azzal, hogy egy hosszabb kifutási időszakot hagynak, hogy ne legyenek hátralékaink. Ez a helyzet egy nagy erőpróba, de emberileg is sokat megmutat."

 

Sas Annamária: "A vállalkozói lét soha nem volt "virágvasárnap", mert bizonytalan, kiszámíthatatlan: hol jobb, hol rosszabb. Lement a karácsony, ami aránylag mindenkinek jó és nyereséges. Ám utána jön a január-februári vegetálás, amikor abból a bevételből kell fizetni a költségeket, amit karácsonykor megkerestünk. Fizetjük a rezsit, a járulékokat. Jött a március, reméltük, hogy vele együtt jön egy pici könnyebbség is, de megérkezett a vírus hatása. Van négy üzlet a Kossuth Ferenc utcán, amelyek egy az egyben azért zártak be, mert nem tudták a bérleti díjat fizetni és úgy döntöttek, hogy ezt így tovább nem csinálják. Sokan elvesztették az állásukat, kilátástalan helyzetbe kerültek. Ez tova fog gyűrűzni és az élet egyéb pontjaira is kihatással lesz."

 

Sági Pál: "Nincs olyan nap, hogy ne kelljen egy kis lelket öntenem valamelyik dolgozónkba. Ez természetesen fordítva is működik.
Van a dolognak még egy másik hátulütője is, ugyanis a legtöbb alkalmazottamnak iskoláskorú gyermeke van, ahol az otthoni tanulást és egyáltalán a felügyeletet meg kell oldani. Nekünk most úgy kell kiosztani a szabadságokat, hogy legyünk az üzletben is páran, plusz a szülők otthon is tudjanak felváltva lenni a gyerekekkel. Csak majd lassan ezek a napok is el fognak fogyni. Ez a helyzet újfent bekorlátozza az embereket, mert a szabadságot nem akkor és arra használják, amikor és amire ők akarják. A mindennapok fáradalmait nem tudják kipihenni, sem most, sem az év hátralévő részében, mert ha most elfogynak a kivehető napok, sokáig kell még összeszorított fogakkal teljesíteni a feladatokat lazítás nélkül."

 

Margó 2004 Kft.

 

Előrevetíthető volt, hogy a megváltozott helyzet gazdaságilag rosszul érinti az átlag magyart, az átlag kereskedőt. Sokak megélhetése veszélybe került, évek befektetett munkája veszhet kárba. A szabályok értelmezése sem egyértelmű, hiszen láthatjuk, hogy két egymás melletti, Pest megyei településen is máshogy értelmezik őket az elöljárók. Emellett mentális vetülete is van a korlátozásoknak, amelyek szintén kihatással lehetnek majd a gazdaságra. A vírushelyzet vélhetően hamarosan elmúlik, de a hatása hosszú időn keresztül velünk marad.  

 

Obrácz-Nagy Ágnes

Értékelés: 4.43/7

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk