Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

A fogászati szektort elsők között rázta meg a koronavírus! Jelenleg csak sürgősségi ellátás folyik (x)

2020.04.27. 12:31 Rovat: Gazdaság
A fogászati szektort elsők között rázta meg a koronavírus! Jelenleg csak sürgősségi ellátás folyik (x)

Cikkünkben érintett kérdések még:

 

• Mi lesz a fogászatokkal?
• Mikor mehetek újra nyugodt szívvel fogorvoshoz?

A fogászati rendelőket elsők között érintették a koronavírus-járvány következtében hozott korlátozó intézkedések. Az orvosok, asszisztensek és a kisegítő személyzet egyik napról a másikra voltak kénytelenek feladni munkájukat, éppúgy, mint azóta sajnos több más iparág dolgozói is. Jelenleg az ágazatban kizárólagosan sürgősségi ellátás folyik.

Dr. Szabó Lászlót, a Fixfogsor Rendelők igazgatóját kérdeztük személyes tapasztalatairól.

 

Milyen hatása van egy rendelőre a járványnak, pláne, ha sok kollégát foglalkoztat?

 

A hivatalos határozat a fogászati rendelők működésének szigorításáról március 17-én lépett életbe. A Fixfogsor Rendelő részéről már ezt megelőzően komoly szigorításokat és intézkedéseket léptetettünk életbe a rossz hírek hallatára.

 

A fogászati rendelők jórészt ugyanazon a szigorítási intézkedéseken mentek végig.

 

A mi esetünkben a hatósági rendeletnek megfelelően:

 

• Felhívtuk a pácienseket és visszamondtuk az előjegyzett időpontokat.
• Rendelőnkben pillanatnyilag alkalomszerű ügyeletet tartunk, a járvány időszaka alatt nem fogadunk új pácienseket. Nagyon fontos, hogy védjük a problémáikkal hozzánk fordulók egészségét.
• Csak nagyon indokolt, sürgős esetben fogadjuk pácienseinket.
• A munkatársainknál - ahol tehettük - otthoni munkavégzést kértünk (az orvosok és asszisztensek a tevékenységüket nem tudják így ellátni, munkát jelenleg nem végeznek).
• Külön segélyhívó telefonszámot biztosítottunk azok számára, akiknek problémájuk van.

A rendelők többsége hasonlóan jár el és bízunk abban, hogy még az anyagi tartalékok felélése előtt rendeződik a helyzet.

 

Ha most sürgős eset adódik és el kell valakinek jönnie kezelésre, akkor milyen óvintézkedéseket kell megtennie az orvosnak és mit tegyen a beteg?

Minden rendelőben csak rendkívüli egészségügyi-biztonsági intézkedések mellett lehet dolgozni, a sürgős eseteket ellátni. Az orvosok ezeket betartják. Többféle védőeszköz van. Ilyenek a védőruházat, sterilizált kesztyű, megfelelő maszk és pajzs, illetve védőszemüveg.
A páciens pedig akkor jár el megfelelően, ha most tényleg csak a sürgős kezeléseket akarja elvégeztetni és a kezelés után a lehető leggyorsabban hazamegy és otthon követi az orvosa tanácsait.


Mire számít a járványhelyzet megszűnésével a fogászati szektor?

 

A fogászati kezelések egy része némiképp halasztható, kivéve természetesen a sürgős kategóriába tartozókat. Arra lehet számítani, hogy a járványhelyzet elmúltával nagyon sokan akarják elvégeztetni azokat a kezeléseket, amikre nem volt mód a veszélyhelyzet miatt. Így a kezelések számának jelentős növekedésére számítunk a fogászati rendelőkben és emiatt sokan csak később tudnak kezelési időpontot kapni. Nyilván a sürgős eseteket itt is előre fogjuk venni.

 

Hogyan érinti a fogászati turizmussal foglalkozó rendelőket a jelenlegi járványhelyzet?


Az egyik legnépszerűbb úticél fogászati turizmus tekintetében Magyarország. A külföldiek által igénybe vett kezelések döntő része a fogpótlás készítése, gyakran implantátumokkal.
A Fixfogsor Rendelő nem fogad külföldi pácienseket, nem veszünk részt fogászati turizmusban leginkább csak magyar pácienseket látunk el.

 

Ismereteink szerint jellemzően azok a rendelők, akik foglalkoznak külföldi páciensekkel, azok jórészt Angliából, Írországból, Franciaországból, Skandináv államokból, német nyelvterületekről, Oroszországból érkező fogászati turistákat látnak el. Azok a külföldi páciensek, akik Magyarországon vettek igénybe fogászati ellátást sokszor az utókezeléseket már a saját országukban végeztetik el. A jelenlegi helyzetben az ott hatályban lévő rendelkezések szerint látogathatják a fogorvosokat.

 

A 03.17-i magyarországi hatósági korlátozások következtében gyakorlatilag leálltak azok a kezelések, melyek nem a sürgősségi kategóriába tartoznak. Ez súlyosan érinti az ágazatot, mint sok más iparágat is. Fogorvos kollégáimmal abban bízunk, hogy a járványveszély elmúltával mielőbb fogadhatjuk azokat a pácienseket, akik kezeléseiket kénytelenek voltak halasztani.


Biztonságosak leszek ezek a kezelések a járványhelyzet elmúltával?

 

Hivatalos szervek egy ilyen járványhelyzet elmúltával csak akkor fognak engedélyt adni a rendelők megnyitására, ha a kezelések járványügyi szempontokból teljesen veszélytelenek.
Az ÁNTSZ munkatársai rendszeresen végeznek minden egészségügyi feltételre kiterjedő, szigorú ellenőrzéseket a rendelőkben.
Folyamatosan követjük a hivatalos tájékoztatást és ehhez igazodva indítjuk majd újra a munkát, amikor már az 100%-os biztonsággal végezhető.
Minden rendelőben van egy Infekciókontroll-protokoll, amely szabályozza a higiéniai előírások betartását és rendkívül szigorú előírásokat tartalmaz a rendelőben folyó kezelésekre vonatkozóan. Mind a páciensek, mind a dolgozók védelme biztosított lesz.

 

Mindenképpen a szokásosnál szigorúbb higiéniai protokollt alkalmazunk. Ennek fontos eleme a hosszabb ideig tartó fertőtlenítés a rendelőben 2 páciens kezelése között. A váróban nagyobb távolságot biztosítunk egymástól a várakozók számára, illetve a minimálisra csökkentjük a várakozás időtartamát.

 

Amint újra kinyitnak a rendelők, akkor már teljesen biztonságosan lehet elvégeztetni ezeket a kezeléseket!

 

Ön, mint fogorvos mit tart a legfontosabbnak a jelenlegi helyzetben?

 

Most mindannyiunknak felelős gondolkodással védenünk kell saját és családtagjaink, főleg az idősebbek egészségét és komolyan kell vennünk a #maradjotthon felhívást, ami a járványhelyzetben az egyetlen helyes magatartás. Ezt teszem én is.
Hiszem, hogy közös összefogással le tudjuk győzni a jelenlegi járványhelyzetet és hamarosan visszatérhetünk megszokott életünkhöz.

 

A fogászati szektort elsők között rázta meg a koronavírus! Jelenleg csak sürgősségi ellátás folyik (x)

 

Amennyiben műfogsort visel és további információkat szeretne annak kezelésével, rögzítésével kapcsolatosan

KATTINTSON IDE: http://fixfogsorinfo.hu/

 

Arra biztatjuk, hogy töltse hasznosan a kijárási korlátozások időszakát és addig is gyűjtsön információt arról, hogy hogyan célszerű kezelni vagy akár rögzíteni műfogsorát.

 

KATTINTSON IDE: http://fixfogsorinfo.hu/

 

A Fixfogsor Rendelő specialitása a fogatlanságban szenvedő páciensek műfogsorrögzítésének végleges megoldása, a fogsor stabilizálásával. A rendelő protézisrögzítés területén végzett innovatív fejlesztéseiért és minőségi fogászati tevékenységéért számos kitüntetésben részesült.

 

A fogászati szektort elsők között rázta meg a koronavírus! Jelenleg csak sürgősségi ellátás folyik (x)


Előző cikkünkben gyakorlati tanácsokat adtunk arra, hogy járványhelyzetben milyen higiéniai szabályokat érdemes betartani. Cikkünkben érintett kérdések még:

 

• Tilos fogorvoshoz menni! Vagy mégsem?
• Melyek a sürgősségi kezelések?
• Koronavírus és szájápolás. Gyakorlati tanácsok járványhelyzetre.

 

Előző cikkünket ERRE A LINKRE KATTINTVA érheti el

Értékelés: 5/2

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk