Ceglédinfo
Covid teszt 24 órán belül

Hír, program

A tatamin már jelesre érettségizett Özbas Szofi

2019.11.19. 19:54 Rovat: Sport
 
Fotó: judoinfo.hu

A magyar judosport nagy reménysége Özbas Szofi, aki történelmi mesterhármast ért el: hét hét alatt a 63 kilósok súlycsoportjában megnyerte a junior Európa-bajnokságot, a világbajnokságot, majd az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon is aranyérmes lett. A Magyar Hírlap munkatársa a Ceglédi VSE versenyzőjét tanulás közben zavarta Szolnokon.

- Másfél hónap alatt három nemzetközi vizsgán vett részt a tatamin. Nagyon elfáradt?
- Hát, nem volt könnyű. Elsősorban mentálisan - válaszolt Özbas Szofi. - Az oroszországi Európa-bajnokságon már fizikai fáradtságot is éreztem, ennek ellenére a negyeddöntőben a német Schmidt, majd az elődöntőben az orosz Koljagyenkova ellen is ipponnal nyertem. Utána pedig azzal a szerb Anja Obradoviccsal vívtam a döntőt, akit már a marrakesi világbajnokságon is legyőztem. A győzelem pedig, minden fáradságot feledtet.

- A három aranyérme közül melyiket volt a legnehezebb megszerezni?
- Nehéz választani, mert amikor elkezdődik egy verseny, én már csak a feladatra összpontosítok, arra, hogyan tudom az ellenfelemet legyőzni. De számomra ez nem jelent nehézséget, mert erre készültem. A finnországi junior Európa-bajnokságon viszont szerencsém volt, mert az elődöntőben a nálam magasabb lengyel Natalia Kropska vezetett, de néhány másodperccel a vége előtt megkapta a harmadik intését, s így leléptették. Fortuna kisegített.

- Még mindig naponta ingázik Szolnok és Cegléd között?
- Igen, anyukám visz testvéreimmel az edzésekre.

- Októberben elmúlt tizennyolc éves, nem gondolt arra, hogy jogosítványt szerezzen?
- Most a tanulás fontosabb. És így legalább az utazások alatt együtt van a család, s beszélgethetünk. Testvéreim is judóznak, a hatéves Levent nagyon ügyes, olyan mozgékony, mint én voltam. A tizenöt éves Yasin ezüstérmes lett az ifjúsági bajnokságon. Nagyon büszke vagyok rá.

- Amikor kerestem, tanult. Mit?
- Németet, mert jövőre abból is érettségizek. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tizenkettedikes tanulója vagyok. Az őszi versenyek miatt elég sokat hiányoztam az iskolából. Az érettségi és az egyetemi felvételi miatt viszont a következő hónapokban szeretnék minél többet bejárni az iskolába. Ezért jövőre edzőimmel nagyon tudatosan megtervezzük, hogy milyen versenyeken indulok az érettségig.

- Jövőre Tokióban is lesz egy nagy vizsga, az olimpia. Van esélye, hogy tizennyolc évesen kiharcolja a részvételt?
- Óriási élmény lenne az ifjúsági olimpiai után a felnőttre is kijutni. De realista vagyok, s tudom, hogy a felnőtt élmezőny nagyon erős. Jelenleg harminckettedik vagyok az olimpiai világranglistán, és az első huszonkettő indulhat az olimpián. Ez a helyezés azonban még változhat, hiszen hátravannak a kvalifikációs versenyek, amelyeken az erős mezőnyben nem lesz könnyű ranglistapontokat szerezni. Ami biztos, jövőre junior-világbajnokság is lesz, amelyen jó lenne megvédenem a címemet.

 

Forrás és fotó: judoinfo.hu és Magyar Hírlap

Értékelés: 5/1

Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

Cegléd időjárása

meteoblue

Térségi Adattár

Régi honlapunk