Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2018. február 23. péntek, Alfréd napja van. - Holnap Mátyás napja lesz.

I. Télesti NÓTAEST

Sztárénekesekkel, vacsorával

2018. február 23-án

A művelődési ház kamaratermében

További információ: itt »

PROGRAMKERESŐ
januármárcius
Ke Sz Cs Sz Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
15:45 Patkós Irma terem
The Commuter - Nincs kiszállás
Online jegyfoglalás »
 
16:00 Huszárik Zoltán terem
Vuk
Online jegyfoglalás »
 
17:45 Patkós Irma terem
A Pentagon titkai
Online jegyfoglalás »
 
18:00 Huszárik Zoltán terem
A vendégek
Online jegyfoglalás »
 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Aurora Borealis - Északi fény
Online jegyfoglalás »
 
20:00 Patkós Irma terem
A szabadság ötven árnyalata
Online jegyfoglalás »
 
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


A nagy IQ blöff - Nyílt levél a Népszabadság szerkesztőségének
A nagy IQ blöff - Nyílt levél a Népszabadság szerkesztőségének

Rovat: Érdekes tudomány

Önök komolyan gondolják, hogy egy ember intelligenciáját azon lehet lemérni, miként tölti ki a négyzetrácsos (közkeletű nevén: kockás) papíron a hiányzó részeket?

 

Azt is komolyan gondolják, hogy ennek bármi köze van bármiféle tudáshoz???

A játékos IQ vetélkedőt így hirdették: „Tesztelje tudását a Népszabadsággal! Üdvözöljük a Népszabadság tudásalapú játékában.”

De mi a tudás? A magyar értelmező kéziszótár szerint: „A szerzett ismeretek összessége, rendszere.”

Értem én, hogy jó érzés a MENSA tagok közé tartozni, hiszen azt híresztelik magukról, hogy ők az emberiség legértelmesebb 2 százalékát teszik ki. De honnan lehet ezt tudni? Megmérték mind a 7 milliárd ember IQ-ját? Ez már szinte fajelmélet...

 

Előrebocsátom, hogy nem tudom, mennyi a saját IQ-m. Nekem talán nincs is olyan. Vagy esetleg a negatív számok tartományába esik. Soha életemben nem töltöttem ki IQ-tesztet, és elvből eztán sem fogom ezt megtenni, mivel szerintem az IQ-teszt a XX. század legnagyobb tudományos blöffje.

 

Az alábbiakban kifejtem az álláspontomat.

Ahhoz, hogy megmérjünk bizonyos tulajdonságokat – jelen esetben az emberek intelligenciáját – abból a célból, hogy a mérési eredményeket összehasonlítva levonjunk valamilyen következtetéseket, három feltételnek kell teljesülnie, amelyek a következők: 

 

1.) Definiálnunk kell a mérés tárgyát.

2.) Meg kell alkotni egy univerzális mérőeszközt.

3.) Meg kel alkotni egy mértékegységet, amely kifejezi a mérési eredményeket.

 

Nos, az IQ-tesztek e három feltétel egyikének sem felelnek meg. Nézzük meg pontról pontra, hogy miért nem.

 

1.) Az intelligenciának ma sem létezik egységes, nemzetközileg elfogadott, tudományos definíciója. Ahány tudományág foglalkozik az emberi intelligenciával – agykutatás, pszichiátria, pszichológia, pedagógia, etológia, stb. – mind másképpen definiálja azt. Az a definíció pedig, miszerint „intelligencia az, amit az intelligenciatesztek mérni tudnak” szóra sem érdemes, magára valamit is adó intelligens ember ilyet ki nem ejtene a száján. Ha tehát azt sem tudjuk pontosan, mi fán terem az intelligencia, akkor hogyan tudnánk azt megmérni?

 

2.) Az univerzális mérőeszköz szerepét az IQ-tesztek azért sem tölthetik be, mivel nem használhatjuk ugyanazt a tesztet bármilyen életkorú, bármilyen anyanyelvű, bármilyen kultúrájú embernél.

 

3.) Az IQ, mint mértékegység, végképp alkalmatlan a mérési eredmények kifejezésére. Az intelligencia ugyanis egy olyan bonyolult, sokrétű jelenség, amelynek legfeljebb bizonyos részeit mérhetjük, bizonyos korlátok között, bizonyos módszerekkel, de soha nem mondhatunk ítéletet egy ember összes intellektuális képességéről, főként nem egyetlen mérőszám, az IQ használatával.

 

A legnagyobb probléma az IQ-tesztekkel, hogy azok általában írásbeli tesztek, így eleve alkalmatlanok az írástudatlanok intelligenciájának mérésére, pedig néhány milliárd analfabéta még ma is él a Földön.

 

Ráadásul még az írástudók körében is alkalmatlanok az olyan tulajdonságok mérésére, amelyek magától értetődően részei ugyan az intelligenciának, de kívül esnek az írásbeliségen, mint például a zenei tehetség, a mozgásintelligencia, a beszédintelligencia, a kézügyesség, stb. Tudom, erre az a sztereotip válasz, hogy ezek nem tartoznak az intelligencia fogalmába. Miért is nem???

 

A nagy IQ blöff - Nyílt levél a Népszabadság szerkesztőségének

 

További probléma, hogy az IQ-tesztek megalkotói összekevernek különböző dolgokat, mint az iskolázottság, a műveltség, az intelligencia, a lexikai tudás, a matematikai logika. (A Népszabadság játékban szinte kizárólag ez utóbbi szerepelt.) Ezeknek lehetnek ugyan közös halmazaik, de egymástól függetlenül is létezhetnek.

 

Elismerem, hogy a különböző emberek intelligenciája is különböző. Egy gyengeelméjű ember és egy Nobel-díjas atomfizikus intelligenciája között akár több ezerszeres is lehet a különbség. De kétlem, hogy az intelligenciát valaha is komplex módon mérni tudjuk.

 

Az Élet és Irodalom február 27-i számában olvasható egy interjú, amelyben a világhírű magyar származású tudós, a Svédországban élő Georg Klein, a Karolinska Intézet volt tanszékvezetője, az orvosi Nobel-díjat odaítélő bizottság egykori tagja a következőt mondta: „A Nobel-díjasok között akadnak határozottan buta emberek is.”

 

Néhány évtizeddel ezelőtt az intelligenciateszteket széles körben alkalmazták, főleg az Egyesült Államokban, az álláskeresők vizsgálatára. Manapság személyiségi jogi okokból óvakodnak ettől, de más címen már nálunk is kezdik visszacsempészni ezeket. A minap értesültem arról, hogy egy iskolaérettségi vizsgálatnak álcázott intelligenciateszt alkalmával a következő kérdést tették fel egy hatéves(!) gyereknek: Mit csinál a hatóság embere a hatósági húsboltban?

 

Szerintem ennél kisebb bűnökért is kiszabtak már letöltendő szabadságvesztést, gyermekzaklatás címén…

 

Arra azért kíváncsi lennék, hogy a MENSA bármely tagja mire menne a kivételes intelligenciájával, ha egy szál magában kitennék őt az Amazonas esőerdejébe vagy a Szaharába, távol minden civilizációtól.

 

Az írástudatlan yanomami indiánok és a beduinok mindenesetre már kiállták ezt a próbát.

 

Czinege Imre

újságíró


2015.04.19. 17:43
Értékelés: 3.5/18

1 hozzászólás
oldal:1/1 bejegyzés:1/1

Man 2016.07.31. 07:02
[#1]

Populista, felkészületlen, félc.

Új hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Kedves Béla bácsi! Ahogyan a másik oldalon...

2018.02.04. 23:48
hozzászólt: tomat

Tisztelt Béla bácsi!    Megértem felháborodását, de nem...

2018.01.28. 09:54
hozzászólt: Síklaky László

A Ceglédi Panoráma cenzúrázta hozzászólásomat és...

2018.01.28. 08:55
hozzászólt: Kovács Béla

Szép napot,érdeklődöm,hogy a  "Csanád zenekar "mikor...

2018.01.10. 10:30
hozzászólt: Pirisiné Varga Ágnes

Ejj Timike, inkább a lábas mellett...

2017.11.15. 06:43
hozzászólt: Nokedli

Nyugodjék békében !

2017.11.08. 21:21
hozzászólt: Heimann Gyula

A valódi hazaáruló cionista lakájok és...

2017.10.31. 21:33
hozzászólt: Pálos Trend

Kedves Vezetők !  A szolgáltatónak mindössze...

2017.10.30. 21:01
hozzászólt: Heimann Gyula

Szeretném vulgáris kifejezések mellőzte nemtetszésemet kifejezni...

2017.10.29. 19:16
hozzászólt: Dezső Bálint

És tisztelet, kalaplengetés azoknak az elhivatott...

2017.09.14. 14:21
hozzászólt: Farkas Katalin


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (23) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (21)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
Két roma italozik.
- Te ittál már kalózpálinkát?
- Még nem.
- Nekem van, tessék igyál! - a másik beleiszik.
- Klassz, de miért kalózpálinka ez?
- Nem látod, ott van az üvegen a halálfej,...
tovább »

 
 

A lap 0.121 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 15009871 | Ebben a hónapban: 293414 | Ma: 6692 | jelenleg: 4 | Statisztika |