Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2018. október 17. szerda, Hedvig napja van. - Holnap Lukács napja lesz.

EXIT CIRKUSZ 2018. ÚJ MŰSOR!

"KÉSZ CIRKUSZ!"

okt.18-tól - okt. 21- ig

CEGLÉDEN a TESCO mellett

További információ: itt »

PROGRAMKERESŐ
szeptembernovember
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
15:45 Huszárik Zoltán terem
Néma forradalom
Online jegyfoglalás »
 
16:00 Patkós Irma terem
Apróláb
Online jegyfoglalás »
 
17:45 Huszárik Zoltán terem
Könnyű leckék
Online jegyfoglalás »
 
18:00 Patkós Irma terem
Venom
Online jegyfoglalás »
 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Határeset
Online jegyfoglalás »
 
20:00 Patkós Irma terem
Húzós éjszaka az El Royale-ban
Online jegyfoglalás »
 
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Zéró cukor és elhízás
Zéró cukor és elhízás

Rovat: Életmód, egészség

Az előző cikkben arról olvashattak, hogy a cukrozott szénsavas üdítők gyorsítják a sejtek öregedését. Most a cukormentes, diabetikus üdítők sötét titkairól rántjuk le a leplet, így azok fogyasztói sem alhatnak már nyugodtan.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Óvakodjunk a diétás kólától! – ilyen, és ehhez hasonló című anyagok terjednek a táplálkozással foglalkozó tudományos fórumokon világszerte.

De mitől is óvnak minket? „Diétás”, „cukormentes”, „zéró kalóriatartalmú” „zéró cukor” – ilyen szlogenekkel reklámozzák azokat a szénsavas üdítő- és sportitalokat, amelyek fogyasztása állítólag csökkenti a cukorbevitelt, ezáltal a  testsúlyt, így kiválóan alkalmasak a fogyókúrázóknak, sportolóknak, és általában mindenkinek, aki ügyel az egészségére.

Ebből sajnos egy szó sem igaz, sőt egyre több bizonyíték gyűlt össze az ellenkezőjére.  

 

1952-ben jelent meg New Yorkban az első szénsavas, cukormentes, zéró kalóriás ital, amely egy gyömbérsör volt, és No-Cal márkanéven forgalmazták. Ezt kifejezetten cukorbetegeknek ajánlották.

 

Legutóbb a világ egyik vezető, multidiszciplináris tudományos kutatóintézete, az izraeli Weizmann Institute of Science kutatói vizsgálták a cukormentes üdítők hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ilyen italokban használt mesterséges édesítőszerek glukóz intoleranciát okozhatnak, ami a cukorbetegség kialakulását és a testsúly növekedését eredményezheti.

 

A glukóz intolerancia a cukorbetegség kialakulását közvetlenül megelőző állapot. A sejtekben kialakuló inzulin rezisztencia miatt az inzulin nem képes csökkenti a glukóz szintjét a vérben. Ezért a hasnyálmirigy még több inzulint termel, de ez a rezisztens sejteket nem befolyásolja. Így relatív inzulinhiány jön létre, és emelkedik a vércukorszint.

 

A Weizmann kutatói, Eran Elinav immunológius és Eran Segal matematikus a Nature folyóiratban közzétett tanulmányukban kifejtik, hogy az ételekben és italokban használt mesterséges édesítőszerek széles körű használata hozzájárulhat az elhízás és a cukorbetegség járványszerű elterjedéséhez az egész világon.

 

A tudósok először egereken kísérleteztek. Három, közismert mesterséges édesítőszert kevertek az egerek ivóvizébe, olyan arányban, amely az élelmiszereknél is megengedett. Ezeknél az egereknél kialakult a glukóz intolerancia. A kontrollcsoport tagjai tiszta vizet vagy cukrozott vizet fogyasztottak, de ilyen hatást azoknál nem tapasztaltak. A kísérleteket többször megismételték, különböző fajta egerekkel és különböző dózisú édesítőszerekkel, de mindig ugyanazt az eredményt kapták. A mesterséges édesítőszerek minden esetben glukóz intoleranciát okoztak.

 

A tudósok úgy vélték, mindezért a bélbaktériumok a felelősek. A mesterséges édesítőszerekre a baktériumok nem úgy reagálnak, mint a többi, elfogyasztott táplálékra. Ezek a szerek nem szívódnak fel a beleken keresztül, hanem csupán áthaladnak az emésztőrendszeren, miközben a bélbaktériumokkal találkoznak, és megváltoztatják azok működését.

 

A következő lépésben a kutatók a kontrollcsoportban levő egereknél antibiotikumokkal elpusztították a kísérleti állatok bélbaktériumait. Ezután a mesterséges édesítőszereket fogyasztó egerek bélbaktériumait bevitték a kontrollcsoport tagjaiba, ahol szintén kialakult a glukóz intolerancia.

Ez egyértelmű bizonyíték volt arra, hogy a bélbaktériumok megváltozása közvetlenül felelős az anyagcserezavarokért.

 

De vajon az embernél is fennáll ez az összefüggés? Elinav és Segal professzorok ezt is megvizsgálták. Adatokat gyűjtöttek a Personalized Nutrition Project (Személyre Szóló Táplálkozási Terv) résztvevőitől. Ez az Izraelben zajló vizsgálat a világon a legnagyobb a maga nemében, és a táplálkozás valamint az emberi testben található mikróbák közötti összefüggést tárja fel. A programban részt vevő személyek egy héten keresztül viselnek egy hasfalukra rögzített műszert, amely 5 percenként méri a vércukorszintet, és részletes naplót is vezetnek az elfogyasztott táplálékról, valamint a napközbeni fizikai aktivitásukról.  

 

A kísérleti alanyok közül sokaknál már egy hét elteltével elkezdődött a glukóz intolerancia kialakulása, a mesterséges édesítők fogyasztásának hatására. A bélbaktériumaik összetétele is megváltozott. Kétfajta bélbaktériumot mutattak ki náluk. Az egyik glukóz intoleranciát váltott ki a mesterséges édesítők fogyasztásakor, a másiknak nem volt ilyen hatása. Az első csoportba tartozó baktériumok a mesterséges édesítőkre úgy reagáltak, hogy kibocsátottak bizonyos anyagokat, ezek pedig olyan gyulladásos folyamatot idéztek elő a szervezetben, amely a cukor túladagolásához hasonló.   

 

A kutatók célja persze nem a cukormentes üdítők lejáratása volt, hanem a táplálkozás és az egészségi állapot közötti összefüggések feltárása, ami egy lépéssel közelebb visz a személyre szóló gyógyításhoz, amelyben a táplálkozásnak is fontos szerepet szánnak.

Mindezek ismeretében azonban le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a „nullkalóriás”, „zéró cukor” üdítők fogyasztása használna az egészségünknek.

Czinege Imre


2014.10.31. 00:37
Értékelés: 5/3

Még nincsenek hozzászólásokÚj hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas


Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (24) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (22)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
A sivatagban megy egy fürdőnadrágos férfi, a lábán papucs, a vállán törölköző.
Találkozik egy arabbal:
- Mondja, messze a tenger ?
- Még hatszáz kilométer.
- Hmm, szép nagy strand!

 
 

A lap 0.172 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 17785367 | Ebben a hónapban: 192378 | Ma: 4303 | jelenleg: 5 | Statisztika |