Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2018. október 17. szerda, Hedvig napja van. - Holnap Lukács napja lesz.

EXIT CIRKUSZ 2018. ÚJ MŰSOR!

"KÉSZ CIRKUSZ!"

okt.18-tól - okt. 21- ig

CEGLÉDEN a TESCO mellett

További információ: itt »

PROGRAMKERESŐ
szeptembernovember
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
15:45 Huszárik Zoltán terem
Néma forradalom
Online jegyfoglalás »
 
16:00 Patkós Irma terem
Apróláb
Online jegyfoglalás »
 
17:45 Huszárik Zoltán terem
Könnyű leckék
Online jegyfoglalás »
 
18:00 Patkós Irma terem
Venom
Online jegyfoglalás »
 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Határeset
Online jegyfoglalás »
 
20:00 Patkós Irma terem
Húzós éjszaka az El Royale-ban
Online jegyfoglalás »
 
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


50 éves a Ceglédi Róna Jazz
Fotó: onlinefotocegled.hu

Világhírű jazz zenészeket várunk Ceglédre! - Visszatekintés: 1941-ben vagyunk, New Yorkban. A közönség az édeskés, melankolikus zenét kedveli. Jazzt csak néhány kávéházban, lokálban játszanak, és saját örömükre zenélnek. Norman Granz, egy lelkes fiatalember elhatározza, hogy közönség elé viszi ezt az örömzenét, és jam session estéket szervez. Merész újításnak számított ez New Yorkban, de elindult hódító útjára.

1968- újabb helyszín: Cegléd, Róna vendéglátó Vállalat. Az igazgató, dr. Hajdú Endre lelkes jazzrajongó, megpróbálja a jazz zenét, jam sessiont közelebb hozni a közönséghez. Dr Garay Attilát a neves jazz-zongoristát szerződteti, s megbízza a vállalat művészeti ügyeinek az intézésével. Fontos esemény Cegléden, amire sokan a fővárosban is felkapják a fejüket: 1968.október 21- „Randevú a hangszerek mellett” - Dr Garay Attila(zongora), Pege Aladár (bőgő), Kovács Gyula (dob), Németh János (szaxofon) jazzest. Ezzel vette kezdetét egy abban az időben kiemelkedő jazzkoncert sorozat, egymást követték a jazz programok, nemzetközi fesztiválok, irodalmi és gasztronómia események. A Róna vendéglátó Vállalat, így Cegléd is, országos és nemzetközi hírnévre tett szert. Ezzel egyidőben a városban megindult a hazai és nemzetközi idegenforgalom is. Így nyilatkozott a II.Jazz -randevú után dr. Hajdú Endre:

 

„Vállalatunk üzletpolitikájában a zenének fontos szerepe van. A jó műsor, a jó zene - jó üzlet is.” Rónánál úgy fogalmazták meg: „a jazzmuzsikálás egyik alapmotívuma, hogy életet vigyen a produkcióba, a vállalat feladata pedig, az életbe vinni ezeket a produkciókat, hogy ezáltal is kellemes, szép estéket szerezzenek kedves vendégeiknek.”

 

1971. január 31. és február 6. között került sor a Magyar Rádió eddigi legnagyobb szabású jazzrendezvényére, a „Jazzhét ‘71-re”, amelynek keretében 5 városban 7 hangversenyen 27 együttes lépett fel. A nagyszabású eseménysorozatból nem maradhatott ki Cegléd sem. Itt a XI. Nemzetközi Jazz-randevú keretében a moszkvai Alexej Kozlov együttese, továbbá Gonda János, dr. Szabados György, Uduth Miklós combói és a Bergendi együttes léptek fel. A műsort a rádió - ez alkalommal első ízben - egyenes adásban közvetítette. Nagy sikerrel, mint azt a Magyar Nemzet kritikusa is megállapította:

 

„De a legfrappánsabb példát a Cegléden megrendezett hangverseny kínálta. Innen, a koncert szerves részeként, igazi jam sessiont közvetített a rádió, mégpedig neves hazai és külföldi dzsesszmuzsikusok spontán együtt muzsikálását. Olyan „örömzenét” (mert ez a nem éppen találó magyar fordítása a jam sessionnak), mely az egyéni és közös improvizációk eredetiségével, ötletességével, szuggesztivitásával hatott. Ahhoz persze, hogy ebből a „be nem próbált” produkciókból ne káosz szülessék, olyan kitűnő muzsikusokra volt szükség, mint például Alexej Kozlov vagy Ratko Divjak.”

 

Pár éven át a “Ceglédi Ősz” rendezvénysorozat keretében tartottak Cegléden “Jazz-zongorista Fesztivált” is, itt már Vukán, Szabados mellett az “újak”, Binder Károly, vagy Gárdonyi László is megjelentek, nem beszélve az emlékezetes Jávori-Kőszegi-Kovács-féle“Dob-show”-król. 

Egy évtizedet ugorva, a kilencvenes évek elejétől számítjuk a ceglédi dobgálák történetét, mely a lelkes gyűjtő, a ceglédi Dobmúzeum létrehozója, Kármán Sándor nevéhez kötődik. Csak az elmúlt két évben olyan világsztárok látogattak Ceglédre, mint Peter Erskine, vagy Billy Cobham.

 

„Épp ötven évvel ezelőtt, 1967-ben alakították meg ceglédi középiskolások a Kugli és a Fókabácsiék nevet viselő zenekart. A különös név onnan ered, hogy a banda egyik tagjának az akkor divatos hosszú haj helyett egy nyiratkozást követően kugli formájúra sikeredett a feje, egy másik tag pedig éppen azokban a napokban kapott külföldről egy pár fókabőr cipőt. Az egykori zenekarból ketten, az időközben gyermekorvossá lett basszusgitáros Lénárd Béla, és a dekoratőr Kármán Sándor a mai napig együtt zenélnek, hol trióvá, hol kvartetté bővítve a csapatot. Lénárd doktor a gimnázium dísztermébe szervez rendszeresen dzsessz-esteket, olyan fellépőkkel, mint László Attila, Sárik Péter, Berki Tamás, Gyárfás István vagy a Tzumo Quartet.

 

Az első Róna Jazz Randevút a Kossuth Szálló Pálmakertjében követte aztán a minden évben megrendezett, többnapos Nemzetközi Ifjúsági Jazz Fesztivál, amelyre nemcsak európai, de amerikai és ausztrál zenekarok is eljöttek, a műfaj hazai legnagyobbjairól nem is szólva. Fellépett Csík Gusztáv, Lakatos Pecek Géza, Bontovics Kati és a Syrius együttes is, lehetetlen mindenkit felsorolni. Az este koncertekkel indult a művelődési ház színháztermében, majd a Kossuth Szálló éttermében, telt házas jam sessionnel folytatódott. A szűk dobogón egymást váltották a dobosok, aztán ha valamelyiküknek nem akaródzott lejönni, a másik kettő mellette állította fel a szerelését és hárman verték a bőröket. A legnagyobb élményt a klasszikus felállásban (Baronits, Orszáczky, Pataki, Ráduly és Veszelinov) játszó Syrius jelentette. Ma már szinte elképzelhetetlen az a tömeg, ami megtöltötte a Kossuth szálló étteremben az egybenyitott éttermi és pálmaházi részt, akinek nem jutott hely az asztaloknál, állt valahol, vagy épp a dobogó szélén ült, karnyújtásnyira a zenészektől.”

 

(Forrás: Nyírán Ferenc írása ITT tekinthető meg.)

 

Sajnos semmi nem tart örökké. A Kugli és a Fókabácsiék négy évig működött, ahogy a dzsesszfesztiválok sem bírták tovább, s nem az érdeklődés hiánya miatt, hanem épp ellenkezőleg, az akkori kultúrpolitikának nem tetszett a nagy siker, a tömeg, a nemzetköziség, hogy mindez nem Budapesten, hanem egy kisvárosban működik.

 

A korszakhoz hozzátartozott még szorosan a Berda kocsma. Berda Józsefet nem kell bemutatni a ceglédieknek. 1969-ben nyitotta meg a kapuit, s 1972-ig működött a Rónához tartozó Berda kocsma, amelynek legendája évtizedek múlva is tovább él. Az irodalmi kocsmában a Villon versek mellett Berda József versei is elhangzottak,  irodalmi, zenei rendezvényeket tartottak benne. Sokszor annyian voltak, hogy a söröshordókon ültek.

 

Öt évtized elteltével alkalom nyílik arra, hogy április végén, a Jazz Világnapján az akkori időszak Cegléden fellépő művészei (akik most is az első szóra elfogadták a meghívást) -ismét találkozzanak Cegléden: Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, Csík Gusztáv világszerte ismert jazzmuzsikus, Berki Tamás énekes, előadó művész, és az azóta felnőtt kiváló, és nemzetközileg is jegyzett helybeli jazzisták, mint pl. Sárik Péter, Bori Viktor pianisták, és még sokan mások (Garay Attila egyik legjobb tanítványa, Farkas Gábor Gábriel).

 

A szervezők szeretnének egy nagyszabású, hozzájuk méltó és előreláthatóan nagy közönségsikerre számító hangverseny keretében megemlékezni a ceglédi jazz, vendéglátás és idegenforgalom egyik- a város jó hírnevét szolgáló és napjainkban felidézett -kiemelkedő időszakáról.

 

(Fotó: onlinefotocegled.hu - Jazz randevú Kossuth Étterem Kovács Gyula)


2018.03.26. 16:17
Értékelés: 5/6

6 hozzászólás
oldal:1/1 bejegyzés:6/6

Nyirán Ferenc 2018.03.28. 12:33
[#6]

Tisztelt Ceglédinfó Szerkesztőség!

 

Köszönöm!

 

Nyirán Ferenc


Ceglédinfó Hírportál 2018.03.27. 13:39 | www.cegledinfo.hu
[#5]

Tisztelt Nyirán Ferenc Úr!

 

Köszönjük az észrevételt, javítottuk! A kellemetlenségért elnézését kérjük.

 

Üdvözlettel:

 

Ceglédinfó Szerkesztőség


Nyirán Ferenc 2018.03.27. 12:55
[#4]

Johannes Paulus!

Tisztáztuk a szerzővel a dolgot telefonon, és most én szégyellem magam a hirtelen felindulásomért... javítva lesz!


Johannes Paulus 2018.03.27. 10:57
[#3]

Ferikém! Mit gondolsz, egy a nevét nem vállaló cikkben, a "lopást tényszerűen" beismerő ember lapul ???? 


Nyirán Ferenc 2018.03.26. 22:53
[#2]

http://beatkorszak.blog.hu/2017/09/25/a_beattol_a_dzsesszig_otven_eve_alakult_a_kugli_es_a_fokabacsiek


Nyirán Ferenc 2018.03.26. 22:52
[#1]

Felháborítónak tartom, hogy forrásmegjelölés nélkül szó szerint lett beemelve egy tavaly szeptemberben megjelent írásomból két teljes bekezdés, ezt bárki eldöntheti, hogy a fenti írás szerzője idegen tollakkal ékeskedik, magyarul lop. Linkelem az eredeti írásomat, ahol látható, hogy a fenti írás nyolcadik és kilencedik bekezdése szó szerint átemelés, íme:http://beatkorszak.blog.hu/.../a_beattol_a_dzsesszig...

 

Új hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas


Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (24) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (22)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
Villanyszerelő bemegy az intenzív osztályra, és elkiáltja magát:
- Nagy levegő!!
Bizti csere!

 
 

A lap 0.229 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 17783702 | Ebben a hónapban: 190713 | Ma: 2638 | jelenleg: 3 | Statisztika |