Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2018. október 17. szerda, Hedvig napja van. - Holnap Lukács napja lesz.

EXIT CIRKUSZ 2018. ÚJ MŰSOR!

"KÉSZ CIRKUSZ!"

okt.18-tól - okt. 21- ig

CEGLÉDEN a TESCO mellett

További információ: itt »

PROGRAMKERESŐ
szeptembernovember
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Drasztikus kormányzati módszer - Mire jutunk vele?
Drasztikus kormányzati módszer - Mire jutunk vele?

Szebeni Dávid ceglédi közgazdásszal, a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságpolitika oktatójával, a 2014-2020-as Operatív Programok stratégiai tervezőjével készült riportot közölt a portfolio.hu internetes portál.

 

Azért hozta nyilvánosságra a Miniszterelnökség a késedelmes állami projektek listáját, hogy ezzel a módszerrel is a minél gyorsabb forráslehívásra ösztönözze a közszférabeli projektek gazdáit, akik közül soknak önerőt se kellett hozzátenni a fejlesztéshez - mondta el a Portfolio érdeklődésére Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. A kormány által létrehozott késedelmes projektek listája és a késedelmes projektekhez kapcsolódó szankciók elvi szinten elfogadhatóak, a projektek ütemezés szerinti megvalósítására vonatkozó kormányzati szándék érthető, de érdemes néhány megoldási javaslatot megfontolni - fejtette ki meglátását Szebeni Dávid, a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságpolitika oktatója, a 2014-2020-as Operatív Programok stratégiai tervezője.

A most nyilvánosságra hozott listáról, a 2007-2013-as ciklus sikeres zárásához szükséges teendőkről és a 2014-2020-as ciklus fő irányairól is részletesen szó lesz a Portfolio Uniós források 2015 című konferenciáján, amelyre március 12-én kerül sor.

 

ÁTTEKINTÉS | ELŐADÓK | RÉSZLETES PROGRAM | ÁRAK | JELENTKEZÉS

 

Mindenki felkerült a listára

Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy a 874 projekt összesen mintegy 2500 milliárd forintnyi fejlesztési értéket képvisel, amelyből mintegy 500 milliárd forintnyi összeg számít késedelmesnek. Utóbbi azt jelenti, hogy az idén február 9-i összesítés szerint ennyi pénzt nem hívtak még le a projektgazdák az egyes projektek tavaly év végi kifizetési célértékéhez képest. A listáról további információkat ebben a reggeli cikkünkben írtunk.

Csepreghy rámutatott:

ezeken a projekteken múlik az, hogy Magyarországnak sikerül-e a 2007-2013-as uniós ciklusra járó keretösszeg teljes lehívása és ha itt elcsúszás következne be, akkor csaknem hiábavaló lenne az elmúlt négy év megfeszített munkája a forráslehívás terén.

Leszögezte: a lista alapján még inkább össze kell kapnia magát az érintett állami intézményeknek, ami sok esetben azért is indokolt, mert 100%-os támogatási intenzitású projektekről van szó, tehát az önerő hiánya nem lehet akadály a megvalósításban. Azoknál a projekteknél pedig, amelyeknél szükség volt önrészre, annak meglétét a pályázat kapcsán igazolnia kellett a projektgazdának, így ez sem adhat okot a késedelemre érvelése szerint.

A helyettes államtitkár kérdésünkre elmondta: mérlegelés nélkül minden egyes állami projekt felkerült a listára, amelynél akárcsak minimális késedelmes összeg is mutatkozik a tavaly év végi célértékhez képest. Ezért találunk a listán olyan kisebb önkormányzati fejlesztéseket is, amelyeknél mindössze néhány millió forint az elmaradás, de persze több nagy, milliárdos infrastruktúra-fejlesztési, egészségügyi, illetve uniós derogációs kötelezettségből fakadó beruházás is ugyanúgy megtalálható rajta.

Arra a kérdésünkre, hogy melyek a jellemző okai annak, hogy a projektek az említett módszertan alapján a késedelmes kategóriába estek, Csepreghy a közbeszerzési ügyintézés problémáit, a projekt előkészítés, illetve projektmenedzsment hibáit említette.

Ez vár most a késedelmes projektekre

A lista nyilvánosságra hozatal után a következő hetekben az érintett tárcák eldöntik, hogy a kockázatos projektek közül melyeket finanszírozzák tovább és melyeknél állnak el ettől.

Csepreghy emlékeztetett rá, hogy ezekben pontos iránymutatást a január végén közzétett kormányzati akcióterv, a kemény szankciókat is lefektető kormányrendelet ad, így tehát ha például a megadott keretek alapján hiányzik az érvényes építési engedély, vagy egyéb paraméterek, akkor a Támogatói Szerződéstől való elállás a kiíró szerv részéről biztosra vehető.

Elfogadható a lista, de...

A Kormány által létrehozott késedelmes projektek listája és a késedelmes projektekhez kapcsolódó szankciók elvi szinten elfogadhatóak, a projektek ütemezés szerinti megvalósítására vonatkozó kormányzati szándék érthető - fejtette ki meglátását a Portfolio-nak Szebeni Dávid.

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságpolitika oktatója, és a 2014-2020-as Operatív Programok stratégiai tervezője személy szerint úgy véli, hogy ez a kormányzati szándék már régen megérett a megvalósításra, azonban az intézkedések jelenlegi formájában néhány aggályos pontot is azonosított. Megjegyezte: projektek megvalósításában résztvevő, azokat közelről is látó szakemberként a célja nem a puszta kritizálás, hanem emellett megoldási javaslatok megfogalmazása.

... az állam háza táján is körbe kell nézni

Szebeni meglátása szerint alapvetően figyelmeztető jel, hogy számos állami szereplő gazdagítja a késedelmes projektek gazdáinak listáját, kezdve a KEOP projektekben érintett nemzeti parkok sorával, de nem hiányoznak a minisztériumok és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala sem. 

Mindez működési zavarra és arra utal, hogy a több oldalról is túlbürokratizált környezet az állami szférában veszélyezteti a projektek időben történő végrehajtását.

Végeláthatatlan viták indulhatnak

Úgy véli: méltányolandó, hogy a Miniszterelnökség pénzügyi szankciókat is kilátásba helyezett az érintett állami szerveknek, ugyanakkor kimondja: a szankciók nem érinthetik az állami szervek által ellátott közfeladatokat. Az ilyen szabályozásnak megvan az a veszélye, hogy az állami szervek és a Miniszterelnökség felelős főosztályvezetői közöttvégtelen értelmezési vita kezdődik majd, hogy pontosan mely tevékenységek számítanak a közfeladatok ellátása érdekében végzett tevékenységnek.

Az ilyen vitáknak tapasztalatai szerint általában az egyik fél kifáradása vagy a felsővezetők megegyezése szokott véget vetni.

Mindent összevetve véleményem szerint számos egyeztetéssel töltött munkaóra és minimális mennyiségű pénzügyi szankció várható az állami szektorban.

Most ütnek vissza a korábbi problémák

A projektek csúszását és a "korbács" funkció bevezetését látva erősödik a meggyőződés, hogy most üt vissza az, hogy a 2007-13-as időszak pályázati dokumentumai az elszámolható projektmenedzsmentet sokszor a támogatási adminisztrációra degradálták.A valódi projektmenedzsment a nemzetközi gyakorlatban a projekt teljes operatív irányítását jelenti és nem korlátozódik az elszámolási dokumentumok kitöltésére.

Szebeni hangsúlyozta: az igazi projektmenedzser feladata, hogy mindent megtegyen azért, hogy a projektcsapat a projektet határidőre, adott költségkerettel, az elvárt eredményekkel megvalósíthassa. Ehhez képest sajnos a 2014-20-as időszak fejlesztési tervei még kevesebb forrást szánnak projektmenedzsmentre és 

még nem került nyilvánosságra olyan dokumentum, amely a projektmenedzsment jelenlegi téves fejlesztési értelmezését rendszerszinten javítaná.


Természetesen még érdemes lehet a tavaszi 2014-20-as pályázatok megjelenése előtt központi iránymutatásban tisztázni a projektmenedzsment szerepét - jegyzi meg javaslatként.

Az állami ügyintézés lassúsága is okozhatott csúszást

Szebeni szerint a kormányzat részéről fair, hogy a tényleges kifizetési értékbe a feldolgozás alatt lévő számlaállomány értéke is beszámít, hiszen a kifizetések nem csupán a projektgazdák miatt, hanem az intézményrendszeri csúszások miatt is állhatnak.Azonban kérdéses, hogy az állami szervek áttétteles csúszásait hogyan veszi figyelembe ez a módszer.

Hozzátette: az állami szervek úgy is csúszást okozhatnak egy projektgazdának, hogyengedélyt, hozzájárulást nem adnak meg időben, vagy egy-egy munkaszakasz előfeltételét jelentő saját hatáskörben végzendő fejlesztést nem hajtanak végre időben.Erről számos történetet tudnak mesélni az infrastrukturális projekteket megvalósító önkormányzatok - jegyezte meg. Ezért mindenképpen javasolandó az ilyen tényezők figyelembe vétele a késedelem megállapításánál.

Ő úgy látja: mindemellett komoly veszélyt jelent, hogy a jelenleg meghirdetett rendszerben a projektgazdákat arra ösztönzik, hogy például infrastrukturális beruházásokban nem 100 százalékos minőségű teljesítéseket is elfogadjanak, attól való félelmükben, hogy a kifizetés visszatartásával, hibalistázással és a kivitelező kijavítására várással egyéb projektjeik támogatásait veszélyeztetik.

Ez súlyosan ellenkezik a közérdekkel és bizonyos fejlesztéseknél szó szerint életveszélyes szituációkat is eredményezhet.

Tisztázni szükséges tehát ilyen esetekben a kivitelező kárviselésének mértékét és azt, hogy a felelősségbiztosítások ilyenkor hogyan kárpótolják a támogatásoktól eleső projektgazdát

- zárta gondolatait Szebeni. 

 

Forrás: portfolio.hu


2015.02.22. 11:18
Értékelés: 4.2/5

Még nincsenek hozzászólásokÚj hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas


Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (24) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (22)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
Józsi bácsi bemegy a takarmányboltba:
- Jó napot kívánok, kérek egy zsák korpát a malacnak.
- Sajnálom, nálunk nincs többé korpa, csak gyönyörű haj.

 
 

A lap 0.144 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 17795039 | Ebben a hónapban: 202050 | Ma: 13975 | jelenleg: 3 | Statisztika |