Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2018. október 17. szerda, Hedvig napja van. - Holnap Lukács napja lesz.

EXIT CIRKUSZ 2018. ÚJ MŰSOR!

"KÉSZ CIRKUSZ!"

okt.18-tól - okt. 21- ig

CEGLÉDEN a TESCO mellett

További információ: itt »

PROGRAMKERESŐ
szeptembernovember
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


A macskák csak félig-meddig háziállatok
A macskák csak félig meddig háziállatok

Rovat: Érdekes tudomány

A háziasított állatok közül a kutya mellett a macska az, amelyet az ember a leggyakrabban a lakásába is befogad. A macskák háziasítása azonban a kutyákénál később kezdődött, ez a folyamat még korántsem ért véget, ezért nem túlzás azt állítani, hogy a macskák csak félig-meddig háziállatok.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Erről a macskák genetikai vizsgálatával lehet meggyőződni, amely feltárja a háziasítás titkát. Ezt a genetikai nyomozómunkát végezték el az egyesült államokbeli St. Louisban található Washington University School of Medicine tudósai. A kutatási eredményeiket az USA Tudományos Akadémiájának folyóirata, a Proceedings of the National Academy of Science közölte.

 

Az emberek és a macskák mintegy 9 ezer éve élnek „közös háztartásban”. De még mindig keveset tudunk arról, miként zajlott a lakótársunk háziasítása.

A kutyákról több ismeretünk van, mivel a farkas ősöktől származó kutya háziasítása sokkal korábban, 30 ezer évvel ezelőtt kezdődött. 

 

– A macskák, a kutyákkal ellentétben, csak félig domesztikált állatok – mondta a tanulmány egyik vezető szerzője, Wes Warren, a Washington University Genetikai Intézetének professzora. Csak nemrégiben váltak el a vadmacskától, így néhány fajtájuk még közeli rokonságot mutat a vadmacska ősökkel.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az emberrel való együttélés milyen genetikai változásokat eredményezett a macskáknál.

 

Összehasonlították a házimacskák és a vadmacskák génkészletét, és azt találták, hogy főként azok a gének különböztek egymástól, amelyek a viselkedést befolyásolják, kapcsolódnak a memóriához, a félelemhez, a jutalmazáshoz.

Ezek a viselkedésformák, különösen a jutalmazás keresése, fontos szerepet játszottak a domesztikációs folyamatban. A kutatók azt feltételezik, hogy a macskákkal történt első találkozások alkalmával az emberek élelmet adtak a macskáknak, hogy így tartsák maguk mellett őket, látva hasznos tevékenységüket.

 

Amikor ugyanis az emberek áttértek a gyűjtögető, halászó, vadászó nomád életmódról a földművelésre, az elraktározott mezőgazdasági terményeikben nagy pusztítást végeztek a rágcsálók, elsősorban a patkányok. A rágcsálók viszont odavonzották a rájuk vadászó macskákat, amelyek kordában tartották a gyorsan szaporodó terménypusztítókat. A macska és az ember kapcsolata tehát a kölcsönös előnyökön alapult. A kutatók egyetértenek abban, hogy a macskák lényegében önmagukat háziasították. Idővel a macskák elég kezelhetőnek, tanulékonynak bizonyultak.

A kutatók referenciaként megvizsgálták egy Cinnamon nevű, abesszíniai fajtájú nőstény házi macska génjeit. Azért választották ezt az egyedet, mert néhány generációra visszamenőleg ismerték a családfáját. Ebben a macskacsaládban öröklődött egy különös, degeneratív jellegű szembetegség. Ezt próbálták nyomon követni. 

 

Egy másik macskafajtát is megvizsgáltak, a Birman, más néven Burmai fajtát.

Ennek egyik fő jellemzője a fehér mancsa. A fehér mancs a szőr színét meghatározó gének mindössze két apró változásának eredménye. A fehér mancs az ember által végrehajtott szelektív fajtanemesítés eredményeként jött létre, viszonylag rövid idő alatt.  

 

A házi macskák génjeit összehasonlították továbbá a tigris, a szarvasmarha, a kutya és az ember génjeivel, hogy jobban megértsék a macska genetikáját. Arra voltak kíváncsiak, miként alakultak ki a természetben való túléléshez szükséges képességek.

A vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy a macskák miért viselkednek még mindig ragadozóként, és a látásuk, szaglásuk miben különbözik más állatokétól, például a kutyákétól.

 

Szokás azt is mondani, hogy a macskák magányos ragadozók, kisebb testben lakozó oroszlánok, vagy inkább jaguárok, mivel életmódjuk erre a macskafélére hasonlít leginkább. Ez persze a kóbor macskákon kívül csak azokra a házi macskákra vonatkozik, amelyek családi házakban élnek.

 

A macskák a kutyákhoz képest kevéssé használják a szaglásukat a vadászat során. Kevesebb olyan génjük van, ami a szagláshoz kapcsolódik. Viszont több olyan génnel rendelkeznek, amely a feromonok érzékelését szabályozzák.

A feromonok olyan kémiai vegyületek, amelyek az állatvilágban a szexuális információk továbbítására szolgálnak. Az állatoknak külön szervük létezik a hagyományos szagok, és a feromonok érzékelésére. Ez utóbbi járulékos szaglószervet hívják Jacobson-szervnek, vagy vomeronazális szervnek. Ennek fontos szerepe van a párválasztásban, a szaporodásban és a társas viselkedésben.    

A feromonok érzékelésének képessége a kutyáknál kevésbé fontos, de a macskáknál döntő jelentőségű, mivel ők magányos, rejtőzködő életmódjuk miatt nehezebben találnak maguknak párt.

 

A macskáknak más ragadozókhoz képest jobb a hallásuk, még az ultrahangokat is érzékelik. (Az emberi fül 20 Hz-től 20 kHz-ig képes a hangok érzékelésére. Ha a rezgés frekvenciája 20 Hz alatti, azt infrahangnak, ha 20 kHz fölötti, azt ultrahangnak nevezzük. A denevérek és a delfinek például az ultrahangok segítségével tájékozódnak illetve vadásznak. A bálnák meg az elefántok pedig az infrahangokat használják kommunikációra.)

A macskák látása kivételesen jó alacsony fényviszonyoknál is. Ezért különösen aktívak a sötétségben, hajnali szürkületben.

 

A kutatók végső összegzése így szólt: Bár a macskák genetikája viszonylag keveset változott, mióta a vadmacska őstől elváltak a házi macskák, de már érzékelhető a domesztikáció hatása. Ma már sokkal többet tudunk a macskák evolúciójáról, túlélési képességeiről.

Czinege Imre


2014.11.20. 23:32
Értékelés: 5/8

Még nincsenek hozzászólásokÚj hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas


Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (24) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (22)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
- Megházasodott a munkaverseny.
Elvette a munkakedvem.

 
 

A lap 0.158 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 17795821 | Ebben a hónapban: 202832 | Ma: 14757 | jelenleg: 3 | Statisztika |