Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2018. október 17. szerda, Hedvig napja van. - Holnap Lukács napja lesz.

EXIT CIRKUSZ 2018. ÚJ MŰSOR!

"KÉSZ CIRKUSZ!"

okt.18-tól - okt. 21- ig

CEGLÉDEN a TESCO mellett

További információ: itt »

PROGRAMKERESŐ
szeptembernovember
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 

SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás
 

Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Temetetlen múlt, avagy hogy lehet elkerülni az államcsődöt?
Temetetlen múlt, avagy hogy lehet elkerülni az államcsődöt?

Rovat: Világgazdasági elemzések - Írta: Szebeni Dávid
Bár a 2007-2008-as krízis mind kitörésének jellemzőit, mind következményeit tekintve kétségtelenül rászolgált a történelmi jelentőségre, ne feledjük el, hogy a különböző országok államcsődjének lehetősége nem egyedi jelenség. A jelenség megvalósult formában is végigkísérte az elmúlt évszázadokat, emlékeztet Szebeni Dávid, a Corvinus Egyetem világgazdaság tanszékének munkatársa, aki szerint ilyen esetekben a kormányok fantáziája végtelen.

Deja vu...

A hagyományosan eladósodott országok közé tartozó Görögország például 1894-ben és 1932-ben is csődbe ment. Ez utóbbi esetben a csődhelyzet ráadásul több mint harminc évig tartott és a jelenleg pénzükre váró hitelezőket az sem nyugtathatja meg, hogy az a fizetésképtelenség 98 százalékos GDP arányos államadósságnál következett be. Összehasonlításként: az állam S&P általi részleges nem fizetővé (selective default) minősítése február 27-én megközelítőleg 148 százalékos értéknél következett be.

Szintén tanulságos felidézni, hogy az első világháború következtében az Egyesült Államokkal szemben fennálló külső adósságaikra az 1930-as évek válsága idején az európai országok nagy része - köztük az USA összes jelentős szövetségese - csődöt jelentett és a tartozást explicite soha nem is fizette vissza. A részleges államcsődbe került országok sorában Magyarországot is megtaláljuk. Ezekben a nehéz időkben a nevezetes kivétel Finnország volt, amely a szomszédos Szovjetunió katonai fenyegetésének árnyékában mindent elkövetett, hogy rendszeresen törlesszen és a lehető legjobb viszonyt ápolja az Egyesült Államokkal. E magatartás nem talált túl sok követőre, így az 1930-as, 40-es években számos állam vált fizetésképtelenné, illetve kényszerült adóssága átstrukturálására Japántól, Ausztrián át Új-Zélandig és Peruig.

Úgy gondolhatnánk, hogy az évszázadok során a kormányok nagy tapasztalatra tettek szert az adósságválságok elkerülésében. A valóság ezzel szemben az, hogy a szakértelem inkább az adósságok felhalmozásában és a romeltakarításban mutatkozik meg. Ennek kiváló illusztrációja a tény, hogy a GDP arányos államadósság a fejlett országokban összességében olyan szintet közelít, amelyre a második világháború óta nem volt példa (átlagosan megközelítőleg 75 %).

Na és...?

Miért jelent bajt a magas államadósság azon túl, hogy illendő visszafizetni? - kérdezhetnénk. Az államadósság terheit enyhíteni próbáló fiskális szigor, mint a megemelt adók és a visszafogott belföldi kormányzati költés lassítja a gazdaságot. Az államadósság szintje olyan indikátora a gazdaság állapotának, amely időnként strukturális problémákra is rávilágíthat.

Bizonyosnak vehetjük, hogy empirikusan a fejlett országokban 90 százalék feletti GDP arányos államadóssághoz a GDP átlagos növekedési ütemének erős visszaesése társul. A feltörekvő gazdaságok esetében a nagyobb sérülékenységet már a 60 százalékos maastrichti adósságkorlát felett jelzi a gazdasági növekedés ütemének csökkenése. E korlátok alatt a kutatások egyelőre nem mutattak rendszerszintű kapcsolatot a két indikátor között. Mindemellett sokan gondolják úgy, hogy a GDP arányos államadósság nem a legalkalmasabb indikátor az adósság szintjének kifejezésére. A kételkedésnek lehet is valóságalapja, tekintve, hogy túl közvetlen a kapcsolat a mutató és az évről évre ingadozó, akár 6-10 százalékos pozitív vagy negatív értéket elérő éves gazdasági növekedés között. A Corvinus Egyetem Gazdaságpolitika és Világgazdasági tanszékein az államadósságot mérő DEWIL mutatóval (Debt-Wage Index of Liberty) kapcsolatos kutatások célja éppen e problémák kiküszöbölése.

A problémát az is nehezíti, hogy az adósság-növekedés kapcsolat kétirányú. Az erős gazdasági visszaesés befolyásolja az adósság szintjét is, mivel jellemzően a kormányok nem tudják elég gyorsan visszavágni kiadásaikat és növelni a bevételeiket, az automatikus stabilizátorok (mondjuk a szociális rendszer elemei, pl. munkanélküli segély) pedig feladatuk szerint működésbe lépnek, így a deficitet hitelből kell finanszírozni. A másik irányban pedig a magasabb adósságterhek a már említett módon forrásokat vonnak ki a hazai gazdaságból.

Bekeményíthetnek a kormányok?

Mi fog történni a közeljövőben? A nyugati világ eszközei a látszat ellenére nem merülnek ki abban, hogy időről-időre bankokat mentenek ki, illetve a központi bankok hihetetlen mértékű, gazdasági teljesítménnyel nem alátámasztott fedezetlen likviditást öntenek a piacra, hogy bizonyos mértékig mozgásban tartsák azt. Amennyiben a teljes eredménytelenség fenyegetne, a kormányok tanulmányozhatják a történelmet. A historikus adatsorokból kitűnik, hogy a második világháborús csúcs után az 1970-es évek közepéig jó ütemben, trendszerűen majdnem átlagosan 20 százalékos GDP arányig csökkent a fejlett országok adósságszintje. A figyelmes szemlélő észreveheti, hogy ez éppen egybeesett a nemzetközi pénzügyek Bretton Woods-i értelemben vett rendszerével. Az újjáépítés és az energiahordozók viszonylagos olcsósága mellett az adósság eltüntetésében szerepet játszott a szakirodalomban "financial repression"-ként ismert szigorú szabályozás a pénzügyi piacok 80-as évekbeli liberalizációja előtt.

A kormányok olyan eszközöket alkalmaztak, mint a kormányzati kötvényekre fizetendő kamatplafon, a megtakarítások állampapírok felé irányítása (pl. bizonyos betétekre fizethető kamatmaximumok meghatározásával), a bankok hitelezési arányainak csökkentése (amely nem vonatkozik a kormányzatnak nyújtott hitelekre), a hazai eszközöket előnyben részesítő tőkemérleg és devizakorlátozások, Tobin-adó (tranzakciós adók bizonyos tőkeügyletekre), "prudenciális" okokból államkötvény tartási követelmény a bankok és nyugdíjalapok számára. Kevésbé nagylelkű esetben pedig a magánnyugdíjalapok államosítása.

Nem tévedés azt feltételezni, hogy amennyiben egy válság kellő elszántsággal párosul, a kormányok találékonysága kimeríthetetlen az összedőlő ház aládúcolásában. A második világháború utáni adósságkezelés több eleme is felmerült már akár ötlet, akár gyakorlati megvalósítás szintjén. Nem is kell feltétlenül messzire mennünk példákért. Sokkal üdvösebb lenne azonban, ha a mindenkori kormányok nem addig hordanák a problémákat a padlásra, amíg az a fejükre szakad, hanem előre gondolkodva rendszeres lomtalanítást és karbantartást végeznének. Ilyen munkában a szomszédok is szívesebben segítenek.

 

Forrás: http://www.portfolio.hu/


2012.03.05. 00:25
Értékelés: 5/2

Még nincsenek hozzászólásokÚj hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas


Ceglédi vállalkozások,
szolgáltatók,
kereskedők, mesterek
Szolgáltatók, mesterek
Minden kategória (101) Ács (4) Ajándékkereskedés (3) Állategészségügy (2) Asztalos (4) Autóalkatrész (6) Autókereskedő (5) Autókölcsönzés (4) Autómentés, autószállítás (2) Autómosó (2) Autósbolt (2) Autósiskola (5) Autószerelő (1) Benzinkút (1) Biztonságtechnika (5) Biztosítás (16) Borászat (2) Burkolás (3) Bútor (1) Cipészet (3) Dekoráció (4) Design, grafika (4) Divatáru (4) Egészségügy (5) Ékszerész, ötvös (1) Élelmiszer gyártás (2) Építőanyag (6) Építőipar (24) Épületautomatizálás (2) Étel kiszállítás (2) EU tanácsadás (1) Ezoterikus Szolgáltatás (4) Fényképészet, fotó (3) Fénymásolás (4) Festés, mázolás (11) Fodrász (13) Földmérő (4) Fűtéstechnika (1) Gravírozás (1) Gumiszervíz (1) Hangtechnika (1) Háztartásigép javítás (3) Hirdetés (2) Hitel (16) Hűtő-klíma (5) Honlapkészítés (4) Információ szolgáltatás (2) Ingatlan iroda (19) Internet szolgáltató (5) Irodatechnika (2) Kaputelefon (1) Kádár (1) Képkeretező, üveges, tiffani üveg (1) Kerékpár (4) Kereskedelem (23) Kölcsönzés (1) Költöztetés (2) Könyvelő, könyvvizsgáló (11) Lakatos (6) Lakberendezés (3) Mérlegtechnika, javítás (1) Motorkerékpár (4) Műszerész (1) Műanyag feldolgozás (1) Munkaruházat (3) Katonai ruházat (1) Munkavédelem (2) Nyílászárók gyártás-forgalmazás (1) Nyomda, nyomdai előkészítés (3) Oktatás (5) Papír-írószer (2) Pályázatírás és figyelés (1) Pénzügy (7) Portál (1) Redőny-reluxa (2) Reklám, marketing (8) Rendezvényszervező (2) Ruhaipar (3) Szállás (5) Szállítmányozás (8) Számítástechnika (12) Szépségápolás (16) Szennyvízszáll. csatornatisztítás (2) Szórakozóhely (2) Takarítás (1) Telekomunikáció - Telefon (2) Térinformatika (1) Térkövezés, burkolás (2) Tervező, mérnök (4) Tűzelőanyag (1) Tűzvédelem (1) TV-video javítás (4) Utazási iroda (1) Ügyvéd, jogász (2) Vagyonvédelem (6) Vegytisztítás (1) Vendéglátóipar (2) Villanyszerelő (6) Virágkereskedelem, -kertészet (6) Víz, -gáz, -közp.fűtés szerelés (9) zeneszolgáltatás (2) * egyéb tevékenység * (22)
A bejegyzés ingyenes!
Bejegyzés ide
 

MAI HUMOR
Már hetedszerre sem sikerült eltalálnia a vénámat, nővérke! Döntse már el, hogy most vért vesz tőlem, vagy tetoválni akar!

 
 

A lap 0.138 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2009.05.15-től összesen: 17795233 | Ebben a hónapban: 202244 | Ma: 14169 | jelenleg: 7 | Statisztika |